door MarvelousMir

Kunnen vrouwen ook natte dromen krijgen?

3 september 2023 door MarvelousMir

Hoewel er niet vaak over gepraat wordt, hebben de meeste mensen weleens gehoord van natte dromen. Iets met puberjongens die in hun slaap een zaadlozing krijgen toch? Maar wist je dat jij er ook zomaar eentje kan krijgen? En je partner? En eigenlijk iedereen die je kent? En jazeker, daar vallen ook vrouwen onder!

Wat is een natte droom?

Een natte droom, ook wel slaaporgasme genoemd, is het hebben van een orgasme terwijl je slaapt. Omdat dit gebeurt in je slaap, heb je hier geen enkele controle over. Het komt vaak voor in de puberteit bij jonge mannen, maar iedereen kan het op elke leeftijd ervaren. Ook vrouwen dus!

Zowel mannen als vrouwen kunnen op elke leeftijd een natte droom krijgen.

Bij mannen eindigt een natte droom met ejaculatie, terwijl vrouwen tijdens een natte droom wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal. Bij mannen is het ‘bewijs’ van een natte droom duidelijk te zien in de lakens in de ochtend, maar bij vrouwen is dat natuurlijk niet het geval. Hierdoor weet je als vrouw eigenlijk alleen dat je een natte droom hebt gehad als je daadwerkelijk wakker wordt tijdens of vlak na het orgasme. Het lijkt dus of vrouwen minder kans hebben op slaaporgasmes dan mannen, maar dat is niet zo!

Hoe krijg je een natte droom?

Hoewel er vaak wordt gedacht dat slaaporgasmes het gevolg zijn van seksdromen, hoeft dit helemaal niet het geval te zijn! Slechts 4% van seksdromen leidt tot een slaaporgasme. Daarbij komt ook nog dat lang niet alle dromen die eindigen in een orgasme over iets seksueels gaan. Je zou dus in principe over een kapotte broodrooster kunnen dromen en alsnog een orgasme kunnen krijgen 😉

Slechts 4% van seksdromen eindigt in een orgasme en niet alle natte dromen gaan over iets seksueels.

Natte dromen komen voor tijdens de REM-slaap. Dit is de fase tijdens je slaap waarin je heel levendig droomt en je veel hersenactiviteit hebt. Dit heeft ook invloed op sommige lichamelijke functies. De doorbloeding van de genitaliën wordt verhoogd, waardoor de zwellichamen opzwellen. Mannen kunnen hierdoor tijdens de REM-slaap een erectie krijgen en bij vrouwen zwellen de schaamlippen op. Hoewel er natuurlijk geen sprake is van lichamelijke stimulatie tijdens je slaap, zorgen je hersenen ervoor dat je toch een orgasme kan krijgen. Best bijzonder, toch?

natte dromen

Waarom hebben we natte dromen?

Allemaal leuk en aardig, maar wat is nou eigenlijk de functie van natte dromen? Dat vroegen onderzoekers zich ook af. Maar ook al is er vaak onderzoek gedaan om deze vraag te kunnen beantwoorden, lijkt er tot nu geen echte reden voor te zijn. Er werd een tijdje vermoedt dat mensen die niet genoeg voldoening haalden uit hun seksleven, vaker natte dromen zouden hebben. Maar wat bleek? Dat was helemaal niet zo. Het tegenovergestelde juist! Mensen die heel tevreden waren over hun seksleven bleken vaker slaaporgasmes te krijgen. Waarom? Tja, daar zijn de onderzoekers nog niet achter.

Natte dromen zijn geen teken dat je ontevreden bent over je seksleven. Integendeel!

Nachtelijke erecties

Bij mannen regelt het zenuwstelsel dat de penis gewoonlijk slap is, zodat je niet de hele dag met een erectie rondloopt. Maar tijdens de slaap schakelt deze functie af en toe even uit, waardoor je een erectie krijgt. Dit gebeurt meerdere keren per nacht, gemiddeld zo’n 5 keer. Je krijgt de meeste erecties tijdens de REM-slaap, maar ook tijdens andere slaapfases kan het voorkomen. Aangezien de REM-fase langer duurt aan het einde van je slaap dan aan het begin, is de kans dat je een erectie krijgt dan ook groter. Vandaar dat ochtenderecties veelvoorkomend zijn!

Op welke leeftijd krijg je natte dromen?

Zowel mannen als vrouwen kunnen op elke leeftijd een natte droom krijgen. Kijk dus niet raar op als het jou een keertje overkomt 😉 Toch zit er wel verschil in leeftijd als we kijken naar wanneer natte dromen het meeste voorkomen. Bij mannen komen slaaporgasmes namelijk het meeste voor tijdens de puberteit. Vrouwen daarentegen hebben het meeste kans op een natte droom als ze rond de veertig zijn.

Misschien vraag je je nu af of iedereen weleens een natte droom heeft, maar we moeten je teleurstellen. Lang niet iedereen ervaart een slaaporgasme in zijn leven. Toch komen natte dromen relatief veel voor. Dus als je het zelf weleens meegemaakt hebt, dan weet je nu: het is volkomen normaal en je bent zeker niet alleen!

Heb jij weleens een natte droom gehad?

Reageer

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid