Hoe meer je koopt… hoe meer je bespaart! 👀 Gebruik code: LENTE voor stapelkorting op onze bestsellers 🌼

Eerste hulp bij spotting of een doorbraakbloeding

4 juli 2021,

geschreven door

Veel meiden en vrouwen krijgen er wel eens mee te maken: tussentijds bloedverlies, spotting of een doorbraakbloeding. Daarmee wordt een vaginale bloeding bedoeld die buiten je menstruatie of stopweek plaatsvindt. Vaak is zo’n doorbraakbloeding onschuldig van aard, maar het kan wel erg vervelend of onhandig zijn. Ben je benieuwd waardoor spotting kan ontstaan en zou je graag willen weten wat je ertegen kan doen? Lees in dit artikel alles over doorbraakbloedingen, tussentijds bloedverlies en spotting.

Doorbraakbloedingen en spotting

Een vruchtbare (jonge) vrouw heeft te maken met een menstruele cyclus. Tijdens zo’n cyclus vinden diverse hormoonschommelingen plaats. Ongesteld zijn is het ultieme teken van zo’n cyclus. Onder invloed van verschillende hormonen breekt de menstruatie door, als teken dat het vruchtbare eitje van die cyclus niet is bevrucht. Zo’n bloeding vindt dan normaal gesproken alleen plaatst tijdens de menstruatie. Toch kan ook buiten de menstruatie een bloeding plaatsvinden.

“Vrouwen die de pil slikken kunnen te maken krijgen met doorbraakbloedingen of spotting.”

Dit geldt ook voor vrouwen die hormonale anticonceptie gebruiken. Dames die de pil slikken, een NuvaRing gebruiken of de anticonceptiepleister, lassen vaak een stopweek in, waarin een onttrekkingsbloeding (een soort kunstmatige menstruatie) optreedt. Zo’n anticonceptiemethode is er vaak op gericht om meer controle te krijgen over je menstruaties, maar toch merken ook deze dames dat ze buiten hun stopweek last kunnen hebben van bloedverlies. Dit kan variëren van enkele druppels (oud) bloedverlies (spotting genoemd) tot bloedverlies vergelijkbaar met als je ongesteld bent.

Waardoor ontstaat een doorbraakbloeding?

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je tussentijds bloed verliest. De meesten hiervan zijn onschuldig van aard. Denk hierbij aan:

  • Bloedverlies na seksueel contact, ook wel een contactbloeding genoemd. Dit kan een teken zijn van te ruwe wrijving, vaginale droogte of een overgevoelige baarmoedermond.
  • Ovulatiebloeding: tijdens de eisprong kan een beetje bloed vrijkomen dat vervolgens vaginaal wordt uitgescheiden. Dit is een heel normaal verschijnsel.
  • Innestelingsbloeding: wanneer je na seksueel contact bevrucht raakt, gaat het bevruchte eitje zich innestelen in de baarmoederwand. Hierdoor kan wat bloed en slijmvlies van de baarmoederwand los raken, dat resulteert in een innestelingsbloeding.

Wist je dat… een doorbraakbloeding vaker voorkomt bij rokende pilgebruiksters en vrouwen die vaak de pil doorslikken?

Spotting door pilgebruik

Veel dames ervaren tussentijds bloedverlies terwijl ze de pil (of vergelijkbare hormonale anticonceptie) gebruiken. Bij de meesten verdwijnt deze bijwerking na enkele maanden gebruik, maar soms houden de doorbraakbloedingen langere tijd aan. Vaak is dat een teken van hormonale ontregeling. De hormonen in de pil – met name progestageen – zorgen voor het dunner en kwetsbaarder worden van de baarmoederwand, waardoor deze makkelijker kan gaan bloeden. Erg onschuldig, maar dat maakt het natuurlijk niet minder vervelend.

De dokter raadplegen bij tussentijds bloedverlies

In sommige gevallen, al komt dit minder vaak voor, kan tussentijds bloedverlies op iets wijzen waarvoor je jouw huisarts dient te raadplegen. Zo kan spotting wijzen op het hebben van een soa, zoals chlamydia of gonorroe. Ook kan het een teken zijn van aandoeningen van de baarmoederhals of -mond, zoals een ontsteking, poliep, wondjes, endometriose of in zeldzame gevallen een tumor. Raadpleeg altijd je huisarts indien je last hebt van langdurige spotting of doorbraakbloedingen. Bij anticonceptie is overstappen naar een hormoonvrije methode vaak al voldoende. Verder gynaecologisch onderzoek kan meer duidelijkheid geven, waar vervolgens een gepaste behandeling voor kan worden geven.

Heb jij wel eens last gehad van tussentijds bloedverlies?

Geschreven door

Talitha

Seksuoloog
Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. “Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven.”

2 Responses

  1. Ik heb een grote dildo gebruikt en daarna ben ik hevig gaan bloeden. Dit duurt nu al drie dagen. Komt dit vaker voor?

    1. Hoi Anoniem,

      Bedankt voor je reactie. Een kleine hoeveelheid bloedverlies kan voorkomen na penetratie. Hevige bloedingen die meerdere dagen aanhouden zijn echter niet de bedoeling. We raden je daarom aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten