Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

909 keer bekeken

De invloed van social media op je seksleven

5 november 2020,

geschreven door

Achter de frivole voorgrond van sociale mediakanalen schuilt een duistere keerzijde. Grootmachten als Facebook en YouTube doen er alles aan om jou zo lang mogelijk op hun app te houden. Gevolgen? Eenzaamheid, depressie en vermoeidheid. Die factoren zijn funest voor je seksleven. Máár, er is een lichtpuntje: sociale media bevorderen de seksuele ontwikkeling van tieners. 

Psychologische trucjes

De laatste handelingen voor je in slaap valt zijn waarschijnlijk Instagram, Snapchat en WhatsApp checken op je mobiel. ’s Ochtends idem dito. Ook al weet je dat het je waarschijnlijk niet zo veel uitmaakt, toch open je keer op keer die apps. Dat is geen toeval. Sterker nog: het is de ‘schuld’ van psychologische trucjes. De gemiddelde schermtijd van jongeren onder de 30 is 3 uur en 21 minuten per dag. Dat is meer dan een maand per jaar!

“De gemiddelde schermtijd van jongeren is 3 uur en 21 minuten per dag.”

Krijg jij een nieuw berichtje binnen? Word je getagd? Of ben je door je tijdlijn gescrold? Dan maakt je lichaam het gelukshormoon endorfine aan. Het lichaam kan afhankelijk worden van dat stofje. Simpel gezegd: als je het stofje niet krijgt, voel jij je minder goed. Vandaar dat je altijd maar weer naar je smartphone grijpt.

Het gaat nóg verder. Door jouw data te analyseren (waar je op klikt, hoe lang je naar een foto kijkt etc.) weten de grootmachten steeds beter berichten te tonen die je leuk vindt. Op die manier blijf je alsmaar langer op hun app rondhangen. Door al die trucjes tik je de 3 uur per dag gemakkelijk aan. Daar gaat je kostbare vrij-tijd 😉.

Jongeren en sociale media

Blootstelling aan sociale media zorgt bij veel jongeren voor slaapproblemen, stress en een negatief zelfbeeld. Slaapproblemen komen voort uit de constante drang om online te zijn. Diezelfde drang draagt bij aan een verhoogd stressniveau. Ook je zelfbeeld krijgt het, vooral als tiener, zwaar te voorduren. Zonder dat je het zelf door hebt, link je instagramfoto’s met de realiteit. Terwijl de realiteit ongefilterd is. Deze problematiek nekt jongeren al sinds de komst van sociale media.

De ingrijpende Netflix-documentaire The Social Dilemma laat bijvoorbeeld zien dat het aantal zelfmoorden onder jongeren in Amerika significant gestegen is sinds de komst van sociale media. Ook depressies en slapeloosheid komen daardoor vaker voor.

Een positief punt is dat sociale media bijdragen aan de seksuele ontwikkelingen van jongeren. Door er onderling in chats over te praten ontdekken tieners eerder hun eigen seksualiteit. Romantische gesprekken en naaktfoto’s horen daar ook bij.

Invloed op je seksleven

De directe invloed van sociale media op je seksleven lijkt minimaal. Kun jij je voorstellen dat je tijdens een vrijpartij je smartphone erbij pakt omdat je een nieuwe melding hebt? Sociale media oefenen wel een indirecte invloed uit op je seksleven. Onzekerheid ten gevolge van overmatig social media gebruik kan er voor zorgen dat jij jezelf minder aantrekkelijk vindt en daardoor minder snel seksuele spanning opzoekt. Ook vermoeidheid door social media gebruik is nadelig voor je seksleven.

Tip! Houd je smartphone uit de slaapkamer.”

Als social media gebruikende single is het ook oppassen geblazen. Door Apps als Tinder creëer je onbewust ideaalbeelden die ver van de realiteit liggen. Mede daardoor zijn er wereldwijd steeds meer alleenstaanden. Onderzoekers verwachten zelfs dat de helft van Nederlander in 2050 vrijgezel is!

Wat is de invloed van sociale media op jouw seksleven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

33.117 keer bekeken

Geschreven door

Je wilt je vrouw of vriendin verwennen, maar hoe is je een raadsel! Herken je dit? Geen zorgen, het overkomt elke man wel eens. Daarom hebben wij voor elke gelegenheid 10 tips voor je die jouw vrouw kunnen pleasen. Succes gegarandeerd! Zo verwen je …
33.117 keer bekeken