Beste Talitha, ik heb sinds kort een vriend en we zijn inmiddels ook seksueel actief. Vaak doen we het beschermd, maar soms ook niet. Hij komt dan buiten mij klaar. Maar voordat hij klaarkomt, vaak al bij het voorspel, heeft hij veel voorvocht. Wat is dit eigenlijk? Kan ik daar ook zwanger van raken?
– Irina, 19 jaar
Beste Irina,
Het is heel normaal dat jouw vriend voorvocht produceert tijdens seksuele opwinding. Dit komt bij iedere man in meer of mindere mate voor. Hoewel veel mensen weinig aandacht besteden aan voorvocht als het gaat om seks, zijn er wel genoeg feiten over die de moeite waard zijn om te weten.
Wat is voorvocht?
Voorvocht is helder vocht of ‘slijm’ dat bij seksuele opwinding uit de penis komt, vóór een eventuele zaadlozing. Ook is het niet noodzakelijk dat de man een erectie heeft. Anders dan sperma, wordt voorvocht geproduceerd door de zogenoemde Klieren van Cowper. Deze klieren worden actief zodra een man seksueel opgewonden raakt. Zuiver voorvocht bevat geen actieve zaadcellen, maar het heeft zeker wel een functie. Zo zorgt het er in de eerste plaats voor dat de urinebuis, waar ook het sperma doorheen wordt gestuwd, wordt geneutraliseerd. Achtergebleven urine zorgt namelijk voor een te zuur klimaat, wat niet gunstig is voor actieve zaadcellen. Door de neutraliserende functie van voorvocht krijgen zaadcellen bij een ejaculatie meer kans op overleven. Daarnaast werkt voorvocht ook prima als natuurlijk glijmiddel bij penetratie.
Wist je dat… de hoeveelheid voorvocht dat geproduceerd wordt verschilt per man en daarnaast afhangt van de duur van de seksuele opwinding?
Kan je zwanger worden van voorvocht?
Hoewel in zuiver voorvocht niet of nauwelijks actieve zaadcellen te vinden zijn, waardoor de kans op eventuele bevruchting verwaarloosbaar is, is het in sommige gevallen toch mogelijk om zwanger te worden tijdens seksueel contact. Dit is namelijk het geval wanneer meerdere keren achter elkaar gemeenschap plaatsvindt met ejaculatie. Actieve zaadcellen kunnen dan achtergebleven zijn in de urinebuis. Bij een volgende keer gemeenschap waarbij seksuele opwinding weer optreedt, kunnen deze zaadcellen met het voorvocht meekomen. Hoewel het niet veel levende zaadjes zijn, bestaat er toch een kans dat dit leidt tot een zwangerschap. Wil je dit voorkomen, dan is het verstandig om na iedere ejaculatie naar het toilet te gaan om te plassen. Urine reinigt als het ware de urinebuis en doodt eventueel achtergebleven zaadcellen.
De kans op een soa
Hoewel de kans op een zwangerschap aanzienlijk klein is, kan je middels contact met voorvocht wel besmet raken met een seksueel overdraagbare aandoening. Onbeschermd seks is dus – ook zonder zaadlozing – nooit zonder risico als het om soa’s gaat. Bij de meeste soa’s vindt overdracht plaats door contact met de genitale slijmvliezen. Dit geldt onder andere voor chlamydia, gonorroe, genitale herpes en genitale wratten. Het hiv-virus is echter overdraagbaar via besmet lichaamsvocht, zoals bloed, moedermelk, sperma én voorvocht. Indien je geen vaste partner hebt of zowel jij als je partner niet getest zijn op soa’s, verloopt seksueel contact (ook zonder zaadlozing) dus niet zonder risico.
Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.
1 Response
Even een kanttekening als deze dame bedoeld dat haar vriend voor het zingen de kerk uit ga .dan kan ze wel degelijk zwanger raken .tenzij ze aan de pil is .en niet teveel alcohol gebruikt . Dus dame en heer doe dubbel dutch zij aan de pil en hij het condoom.