In iedere relatie is er weleens ruzie. Dat is helemaal niet erg, want het hoort er nu eenmaal bij. Zolang je het maar op de juiste manier doet, kan het je relatie zelfs versterken! Wat die juiste manier dan is? Wij leggen het uit aan de hand van een paar tips.
5 tips om ‘goed’ ruzie te maken
👉🏻Tip 1: Een goed begin scheelt een halve ruzie
Wist je dat de manier waarop een ruzie begint, voor een groot deel bepaalt hoe de ruzie verloopt? Begin je meteen met schreeuwen, dan kun je er wel vanuit gaan dat de boel nogal zal escaleren. Maar begin je op rustige toon, dan is het meteen een stuk onwaarschijnlijker dat de ruzie zal eindigen in een scheldpartij.
Voel je dat je gefrustreerd raakt en wil je je partner daar op aanspreken? Haal dan eerst even diep adem voordat je het gesprek begint en je hebt al een halve ruzie voorkomen 😉
👉🏻Tip 2: Waar gaat de ruzie écht over?
Bij ruzies komen er vaak allerlei kleine onderwerpen voorbij die totaal onbelangrijk lijken. Zo klein zelfs dat je amper kan geloven dat je partner er überhaupt over begint! Probeer in dat geval tussen de regels door te lezen. Vaak verhullen dit soort kleine dingen namelijk waar het echt over gaat.
Er zijn vaak onderliggende grote frustraties die je eigenlijk niet durft aan te kaarten, omdat het te groot en belangrijk voelt, omdat er te veel emoties bij komen kijken, of gewoon omdat je zelf niet eens doorhad waar je je nou echt rot over voelt. Luister dus goed naar wat je partner zegt en probeer te ontdekken wat er aan de hand is.
Maar nog belangrijker: check dit ook bij jezelf! Ben je daadwerkelijk kwaad omdat je partner de was niet heeft opgeruimd, of zit er toch iets anders achter? Als je de echte reden eenmaal boven water hebt, haal je de angel als het ware uit de ruzie. Zo zorg je ervoor dat je ruzie ergens naartoe leidt en het niet alleen maar een wedstrijdje moddergooien is.
Ben je daadwerkelijk kwaad omdat je partner de was niet heeft opgeruimd, of zit er toch iets anders achter?
👉🏻Tip 3: Gooi alles eruit
Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, aangezien je niet wil dat je ruzie te hoog oploopt, maar het is vaak goed om alles waar je mee zit op tafel te gooien. Daarmee bedoelen we natuurlijk niet dat je gewoon maar het ene na het ander verwijt naar je partners hoofd moet slingeren. Maar… stop je frustraties ook niet weg!
Dat leidt alleen maar tot explosieve ruzies op de lange termijn. Het is beter om kleine dingetjes waar je tegenaan loopt zo snel mogelijk, maar op een rustige en respectvolle manier, met je partner te bespreken. Dan kun je het daarna loslaten en blijf je er niet over malen.
Vaak gaan dit soort frustraties over verwachtingen die je partner niet waarmaakt. Waarom vraagt hij niet hoe mijn dag was? Waarom biedt ze niet aan om af te wassen als ik heb gekookt? Ga bij jezelf na of je de verwachtingen die je hebt ook daadwerkelijk met je partner hebt gedeeld en dat je er niet gewoon vanuit ging dat je partner het vanzelf wel begreep. Jouw partner kan jouw gedachten niet lezen! En dus kan je partner ook niet kan weten wat jij verwacht als je dat niet aangeeft.
👉🏻Tip 4: Slaap er een nachtje over
Huh? Je moet toch juist niet met ruzie gaan slapen? In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, kan het juist heel goed zijn om het een nachtje te laten bezinken! Zo kun je de ruzie even laten voor wat het is. Als de emoties hoog oplopen, is afstand en tijd nemen het beste wat je kan doen.
Ga een stukje wandelen met een podcast in je oren, ga een boek lezen of zorg op een andere manier voor afleiding waarbij je even niet aan de ruzie hoeft te denken. Er een nachtje over slapen is een goed idee, omdat je je emoties dan goed de tijd geeft om te zakken (en je ze beter kan verwerken). De volgende ochtend kan je vaak een stuk helderder denken.
👉🏻Tip 5: Er is geen winnaar
Je maakt geen ruzie om te ‘winnen’. Je maakt ruzie om je frustraties te delen en daar een oplossing voor te vinden. Degene willen zijn die de ruzie het langst volhoudt of het hardst kan schreeuwen werkt altijd averechts.
Hoe moeilijk het ook is, de enige manier om ‘goed’ ruzie te maken is door naar elkaar te luisteren. Gooi je frustraties op tafel, maar heb ook empathie voor de problemen en irritaties van de ander. Op die manier blijven jullie niet met dingen rondlopen en creëer je meer begrip voor elkaar. Zo kan jullie relatie elke ruzie aan en wordt jullie band alleen maar sterker.
Hoe vaak heb jij ruzie met je partner?