Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

1.426 keer bekeken

Waarom is goedmaakseks zo lekker?

2 februari 2022,

geschreven door

In mijn praktijk kom ik regelmatig stellen tegen die zeggen: het beste deel van ruziemaken is het weer goedmaken. En dan hebben ze het meestal niet over het uitpraten van de irritaties of sluiten van een compromis, maar over goedmaakseks. Veel mensen vinden seks na een heftige ruzie heel bevredigend, omdat je van de enige heftige emotie in de andere valt, waarbij de spanning die tijdens een ruzie ontstaat ook nog voor een zekere opwinding kan zorgen.

Lekker explosief

Dat veel mensen goedmaakseks lekker vinden, is niet zo vreemd. Als je ruzie maakt, gebeurt er namelijk heel veel in je lichaam. Je hormoonspiegel stijgt, je hartslag gaat sneller en de ademhaling ook. Er ontstaat in je brein een cocktail van hormonen die zorgt dat je lichaam in opperste staat van paraatheid is. Een staat van opwinding dus eigenlijk. Een staat van opwinding die lichamelijk gezien eigenlijk best vergelijkbaar is met seksuele opwinding. Als je vanuit die bozige opwinding met je partner in een vrijpartij belandt, dan bouwt de seksuele opwinding eigenlijk verder op de bozige opwinding die er al was, en dat kan heel lekker intens en explosief aanvoelen.

Dubbele spanning

Er is in 1974 ooit een onderzoek gedaan waarbij mannen door een aantrekkelijke vrouw een vragenlijst kregen voorgelegd. De ene groep mannen stond hierbij op een best wel angstaanjagende hangbrug, de andere groep mannen niet. En wat bleek, de seksuele opwinding naar de aantrekkelijke vrouw toe was groter bij de groep mannen die op de angstaanjagende hangbrug stonden. Werden de mannen benaderd door een andere man, dan was er geen verschil. Zo zie je maar dat de ene soort spanning de andere soort spanning kan versterken.

Ontlading en geluksstofjes

Een ander aspect dat goedmaakseks zo aantrekkelijk maakt is de ontlading. Er is in je lichaam een enorme opbouw van spanning, die tijdens de seks helemaal kan worden losgelaten. Na de woede en de afstand volgt het genot, de intimiteit en de verzoening. Net zoals mensen na het bungeejumpen of parachutespringen (of iets anders dat veel spanning en adrenaline met zich meebrengt) zich vaak heel licht en euforisch voelen, voelen mensen zich bij goedmaakseks vaak net zo prettig. Dat heeft te maken met de endorfine en dopamine die worden aangemaakt bij het loslaten van de opgebouwde spanning.

Letterlijk nader tot elkaar komen

Bovendien worden er bij seks hechtingshormonen zoals oxytocine aangemaakt, waardoor je na de afstandelijkheid van een ruzie juist weer nabijheid en intimiteit ervaart met je partner. Na tegenover elkaar te hebben gestaan, kom je tijdens de seks dus zowel lichamelijk als geestelijk weer samen. Dat maakt goedmaakseks eigenlijk een hele fijne, natuurlijke manier om na een ruzie weer nader tot elkaar te komen. En om de afstand die is ontstaan weer op te heffen en zelfs weer even samen heel positieve emoties op te roepen.

Na tegenover elkaar te hebben gestaan, kom je tijdens goedmaakseks zowel lichamelijk als geestelijk weer samen.

Zorg dat goedmaakseks geen doel op zich wordt

Geniet er dus vooral lekker van. Maar let wel op dat goedmaakseks geen doel op zich wordt voor jou en je partner. Ga geen ruzie maken om het vervolgens weer te kunnen goedmaken met seks. Want dan creëer je op den duur een ongezonde relatie tussen bozige spanning en genot en intimiteit, en dat is niet per se wenselijk. En zie het ook niet als een magische oplossing voor al jullie problemen. Want hoewel seks een hele goede manier is om weer dichterbij elkaar te komen, los je er problemen die moeten worden uitgepraat natuurlijk niet mee op. Het is prima om eerst lekker op te gaan in de goedmaakseks, maar hangen er daarna nog onuitgesproken dingen in de lucht, zoek dan vooral nog even een neutraal moment om die dingen wel uit te spreken.

Kortom: goedmaakseks is geen wondermiddel, maar het is wél een heel mooi cadeautje van de natuur waar jij en je partner lekker van kunnen genieten.

Succes!

Hulp nodig?

Heb je het idee dat goedmaakseks voor jou en je partner teveel een ongezond patroon is geworden? Praten met een seksuoloog kan vaak heel goed helpen om zo’n patroon te doorbreken. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

657 keer bekeken

Geschreven door

Seksisme is elke vorm van communicatie waarin het idee wordt gevormd dat iemand minderwaardig of minder krachtig is door zijn of haar geslacht. Seksisme treft vooral vrouwen, maar het kan ook mannen en jongens betreffen wanneer deze niet voldoen aan …
657 keer bekeken