door seksuoloog Eveline

Ik durf alleen seks te hebben met het licht uit. Is dat raar?

31 augustus 2022 door Eveline

Mensen die het alleen fijn vinden om seks te hebben met het licht uit: ik kom ze regelmatig tegen in mijn praktijk. Raar of abnormaal is het dus zeker niet, maar of het wenselijk is en fijn voor jezelf, dat is een tweede vraag.

Wanneer je namelijk jouw vermogen om te kunnen genieten van seks heel sterk koppelt aan bepaalde omstandigheden of voorwaarden, dan kan het zijn dat je jezelf op en duur heel erg gaat begrenzen en beperken, wat jouw plezier in seks in de weg zou kunnen gaan staan. En dat zou zonde zijn!

Niet ontspannen

Allereerst is het goed om na te gaan, hoe het komt dat je seks vooral prettig vindt met het licht uit. Vaak hoor ik dat mensen zeggen dat ze zich in het donker vrijer voelen, minder bekeken, minder onzeker. Ze hebben het gevoel dat ze zich in het donker geen of minder zorgen hoeven te maken over hun onzekerheden. Onzekerheden over hoe ze eruit zien, welke bewegingen ze maken, welke gezichten ze trekken. Daardoor kunnen ze beter ontspannen en zich meer overgeven aan de seks en meer opgaan in het moment.

Vaak hoor ik dat mensen zeggen dat ze zich in het donker vrijer voelen, minder bekeken, minder onzeker.

Jezelf begrenzen

Nu is het natuurlijk heel mooi als je dat in het donker zo kunt ervaren. Maar het is wel jammer dat je het gevoel hebt dat je dat met het licht aan niet zou kunnen. Vooral omdat je daarmee heel veel momenten uitsluit waarop je dus geen seks kan hebben, ook al zou je daar misschien wel voor in de mood zijn. Misschien heb je een keer overdag zin? Misschien ben je ergens waar het nu eenmaal wat lichter blijft? Het zou zonde zijn als je bepaalde momenten dat je van seks zou kunnen genieten laat schieten omdat je jezelf daarin begrenst.

Voorkeur of onzekerheid?

Natuurlijk is er niets mis mee als je zo je persoonlijke voorkeuren hebt. De één sekst het liefst ‘s ochtends, de ander ‘s avonds. De één vindt openbare plekken spannend, de ander heeft absolute privacy nodig. Ieder z’n ding. Dat is allemaal oke. Maar het wordt net een ander verhaal als je hierbij niet zozeer wordt gestuurd door persoonlijke voorkeur, maar vooral door angst en onzekerheid. En dat is wat ik vaak zie: dat mensen die alleen seks willen hebben in het donker, vooral bezig zijn om zich te begrenzen, omdat ze bang zijn dat ze niet volledig geaccepteerd zouden worden als ze zich zouden laten gaan.

seks in het donker

Praat erover

Dus merk jij dat je je eigenlijk alleen in het donker kan ontspannen, probeer daar dan eens met je partner over te praten. En dan vooral over wat daar allemaal onder zit. Misschien ben je onzeker over je lichaam. Misschien ben je bang dat je het niet goed doet of dat je er gek uitziet. Zodra je deze dingen uitspreekt, zal je waarschijnlijk merken dat jouw partner je gerust zal stellen. Jouw partner vindt jouw waarschijnlijk sexy zoals je bent en is tijdens de seks helemaal niet met al die dingen bezig. Die vindt waarschijnlijk niets fijner dan met jou samen opgaan in het moment.

Loslaten is het toverwoord

Opgaan in het moment is namelijk heel belangrijk om echt van seks te kunnen genieten. Teveel nadenken en piekeren blokkeert de opwinding en zorgt ervoor dat je moeilijker tot een hoogtepunt komt. Vervolgens kun je hier ook weer onzeker over raken en nog meer gaan piekeren, waardoor je in een negatieve spiraal terecht komt. Seks is vooral een dans van de zintuigen, waarbij het hoofd eigenlijk even een toontje lager mag zingen. Pas als je je verstand even op nul zet en helemaal in de opwinding op kunt gaan met elkaar, komt je in die flow terecht, waarin je echt samen de remmen los kunt gooien.

Doe het stapje voor stapje

Vind je dat moeilijk? Geen nood, want oefening baart kunst. Maak samen afspraken met elkaar waardoor jij kan proberen stapje voor stapje de boel wat meer los te laten. Zit je bijvoorbeeld heel erg in je hoofd omdat je bang bent dat je niet lekker ruikt of het te lang duurt voordat je een orgasme bereikt? Spreek dit dan uit naar je partner en spreek samen af dat jouw partner het eerlijk tegen je zal zeggen als dit het geval is en zo niet, dat jij dan lekker kunt ontspannen. Vind je met het licht aan seksen nog een te grote stap? Doe het dan rustig aan. Steek een kaarsje aan. De volgende keer een lampje. En bouw het zo rustig op. Hopelijk zal je merken dat het allemaal helemaal niet zo intimiderend is als je dacht.

Maak samen afspraken met elkaar waardoor jij kan proberen stapje voor stapje de boel wat meer los te laten.

Lekker is beter dan perfect

Ook heel belangrijk: accepteer dat seks niet perfect hoeft te zijn. Veel mensen hebben de opgepoetste werkelijkheid van porno in hun hoofd, maar echte seks is messy en dat is oké. Soms ziet het er klungelig uit, soms maak je rare geluiden, soms trek je gekke gezichten, soms ruik je misschien wat naar zweet. Maar geloof me, dat is niet erg. Het hoort erbij. Seks hoort niet steriel te zijn en niet perfect te gaan. En als jij en je partner na een lange dag bezweet thuis komen en jullie hebben niet gedoucht, maar wel zin, dan is het toch veel fijner als je gewoon lekker van elkaar kunt genieten, zonder je druk te maken of je wel naar bloemetjes ruikt? Lekker is beter dan perfect, zeg ik altijd. Nu jij nog!

Succes!

Hulp nodig?

Heb je moeite met ontspannen tijdens de seks en heb je hier last van? Misschien kan een gesprek met een seksuoloog helpen. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

Reageer

Over Eveline

Eveline Stallaart is seksuoloog en psycholoog en heeft haar eigen praktijk in Amsterdam: ESSH (Eveline Stallaart Sexual Health). Ze is onder andere bekend van RTL Boulevard en tv-programma Married at First Sight waar ze vaste expert is. Daarnaast schrijft ze voor verschillende magazines en kranten en is ze te horen in talloze podcasts. Eveline is ook Brand Ambassador voor EasyToys, ze schrijft artikelen voor ons magazine en geeft advies bij problemen op het gebied van seks en intimiteit.

Gerelateerde berichten

Een reactie op Ik durf alleen seks te hebben met het licht uit. Is dat raar?

  • Hallo Evelien
    Een vraagje geven de vibrerende eitjes een sterke vibratie ik heb een smalle vagina maar mijn partner is nogal groot geschapen. .als ik nu eest een eitje inbreng zou dat ook helpen om te ontspannen
    Ik heb jullie Vibrator om op de clitors te zetten en diens geweldig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid