Huidhonger is een term die de afgelopen tijd misschien wel eens voorbij hebt horen komen. Door de maatregelen tegen het coronavirus van de afgelopen tijd kregen steeds meer mensen te maken met het verschijnsel. Een knuffel, schouderklopje of een bemoedigende arm om de schouder waren even niet meer mogelijk. Ineens werd onze constante behoefte aan lichamelijk contact pijnlijk zichtbaar. Het verlangen naar fysiek contact noemen we huidhonger.
Waar komt huidhonger vandaan?
Lichamelijk contact is een primaire levensbehoefte. We gebruiken het om ons met elkaar te verbinden en het heeft invloed op onze mentale en fysieke gezondheid. Zo is bekend dat bij knuffelen het stofje oxytocine wordt aangemaakt in de hersenen. Oxytocine wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd en heeft verschillende positieve effecten op onze gezondheid. Zo helpt het bij het verlichten van pijn en zorgt het voor een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Daarnaast remt oxytocine de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Een knuffel of andere aanraking kan dus ook een ontspannende werking hebben!
“Oxytocine wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd en heeft verschillende positieve effecten op onze gezondheid.”
Huidcontact geeft mentale rust en een gevoel van veiligheid. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen die in hun jonge jaren veel geknuffeld worden, een betere psychische ontwikkeling doormaken.
Wanneer kunnen we last krijgen van huidhonger?
Wanneer je een tijd lang geen aanrakingen ervaart, kan dat een hoop onrust en stress teweegbrengen. Je kunt je minder gewaardeerd en geïsoleerd gaan voelen, wat in de ergste gevallen tot een depressie kan leiden. Ben je sinds kort vrijgezel? Dan schreeuw je waarschijnlijk om een knuffel of andere vorm van affectie. Ook wanneer je wel in een relatie zit, maar er sprake is van weinig tot geen fysiek contact, kan dit leiden tot sombere gevoelens en uiteindelijk in huidhonger.
“Ben je sinds kort vrijgezel? Dan schreeuw je waarschijnlijk om een knuffel of andere vorm van affectie”
Door de toenemende digitalisering hebben we daarnaast steeds minder echt contact met elkaar, waardoor het moeilijker is geworden om een goede band met iemand op te bouwen. En last, but definitely not least, gooit het coronavirus op dit moment natuurlijk ook het nodige roet in het eten.
Wat kun je doen?
Gelukkig is er wel wat tegen huidhonger te doen, ook in de huidige anderhalvemetersamenleving. Wanneer je in een relatie zit is het natuurlijk wel mogelijk om wat vaker lichamelijk contact met je partner te maken. Geef elkaar bijvoorbeeld een lekkere zoen of knuffel wanneer jullie elkaar weer zien of leg eens een arm om de ander zijn schouder heen. Sporten is een andere optie waarbij je veel fysiek contact met anderen hebt, maar een bezoekje aan de kapper kan ook al voor een boost aan oxytocine zorgen. En ook wanneer jij je huisdier knuffelt komt dit stofje vrij!
“Geef elkaar bijvoorbeeld een lekkere zoen of knuffel wanneer jullie elkaar weer zien of leg eens een arm om de ander zijn schouder heen.”
Om een gevoel van eenzaamheid tegen te gaan is het daarnaast ook goed om je eigen lichaam af en toe aan te raken en te verwennen. Hetzij door jezelf te trakteren op een ontspannende massage, hetzij door af en toe eens ouderwets de hand aan jezelf te slaan. Masturberen helpt niet alleen bij het tegengaan van stress, maar zorgt er ook voor dat je lichaam verschillende geluksstofjes aanmaakt. Het moet geen vervanging worden voor contact met anderen, maar het kan in ieder geval een beetje troost bieden!
Heb jij wel eens huidhonger ervaren? Deel het met ons in een reactie!