Fabel of feit? Break-up seks is een slecht idee

23 september 2022 door JuicyJoy

Het is net uit met je partner en van alle kanten wordt geroepen dat je absoluut niet terug moet krabbelen om nog één keer een beschuitje met hem of haar te eten. Met alle gevoelens die je door de break-up moet verwerken, is dit goedbedoelde advies misschien niet iets waar je op zit te wachten. Maar is seks met je ex vlak na de break-up daadwerkelijk zo’n slecht idee?

Seks met je ex? Waarom doen we het eigenlijk?

Ondanks dat je vrienden je adviseren het niet te doen, zijn er genoeg mensen die er wel voor kiezen: break-up seks. De periode wanneer het nét uit is voelt onzeker en je worstelt met een heleboel emoties. Verdriet, gemis, maar in sommige gevallen ook geluk. Iedereen reageert anders. Gevoelens voor je ex verdwijnen niet na een nachtje slapen, hoe graag we dat ook zouden willen. Maar als we ons verdrietig, onzeker of blij voelen, waarom gaan we dan toch terug voor een potje seks?

Verstandig of niet, we hebben onze redenen. Je kent je ex door en door, dus je weet dat genot en comfort in hun armen te vinden is. Je verlangt nog steeds naar elkaar. Misschien ben je onzeker over toekomstige relaties (ga je weer iemand vinden?) of hoop je toch nog op deze manier de relatie te redden. Maar het kan je ook helpen bij het verwerken van de break-up. Zo kun je de relatie voorgoed afsluiten.

Break-up seks vs. ex-seks

Ex-seks is niet altijd break-up seks, maar break-up seks is altijd ex-seks… wat? In een onderzoek van James B. Morgan, T. Joel Wade en Damian R. Murray hebben zij het verschil tussen beide aangegeven. Break-up seks kan wel onder ex-seks vallen, maar niet andersom. Dit wordt onderscheiden door een beperkte periode die plaatsvindt na de split.

Dit is gemiddeld een periode van twee weken na de break-up waar de emoties nog hoog liggen. Verdriet en gemis zijn de voornaamste redenen waarom we nog seks hebben. Wanneer deze eerste golf van emoties voorbij is, laten we ons daar grotendeels niet meer door leiden. Als je dan nog seks met elkaar hebt, valt het onder ex-seks. Hoewel uit onderzoek blijkt dat dit rond de twee weken ligt, hoeft dit niet voor iedereen het geval te zijn. Iedereen gaat hier op z’n eigen manier mee om.

break up seks

Wat zijn de voor- en nadelen?

Dit is de grote vraag natuurlijk. Is het verstandig om in die eerste periode seks met je ex te hebben?

Goed idee?

Het werkt therapeutisch en is onderdeel van jouw verwerkingsproces. Na einde relatie is het nog niet het eind. Dit kan een manier zijn om jouw gevoelens een plekje te geven en de relatie af te sluiten. Maar ook om jullie liefde en relatie nog één keer te vieren, ondanks dat het is geëindigd in een break-up. Veel mensen met deze ervaring kijken een stuk positiever terug op hun relatie.

Slecht idee?

Het kan valse hoop geven als je nog het idee hebt dat de relatie zou kunnen werken. Op deze manier kun je moeilijker verder gaan met je eigen leven. Daarnaast zijn er bepaalde hormonen die tijdens seks vrijkomen, zoals oxytocine en vasopressine die ervoor zorgen dat jij en je partner je meer verbonden voelen. Deze hormonen kunnen een vertekend beeld geven van jouw daadwerkelijke gevoelens.

Wist je dat… break-up seks voor sommigen juist heel therapeutisch is? Zo kunnen ze de relatie op hun manier afsluiten.

Dus, break-up seks wel of niet doen?

Een break-up is gewoon moeilijk en dit verwerken kost tijd. Over het algemeen heeft seks na de break-up geen groot effect op je emotionele toestand (het wordt niet slechter, ook niet beter), maar dit hoeft voor jou helemaal niet het geval te zijn. Je hoeft niet naar de meerderheid te kijken om zelf tot de conclusie te komen of het een goed of slecht idee is. Het belangrijkste is dat je naar jezelf luistert of je nog behoefte hebt aan een passievol afscheid of dat het beter is dat je afstand neemt. En wie weet, misschien vind je (wanneer je er klaar voor bent) wel een heel leuk rebound maatje.

Heb jij ervaring met break-up seks? Was het voor jou een goed of slecht idee?

Reageer

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid