Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

Een cocktail van genot: dit gebeurt er in je brein tijdens een orgasme

16 februari 2022,

geschreven door

Klaarkomen. Climaxen. Je hoogtepunt bereiken. Een orgasme ervaren. Als je het hebt ervaren, weet je hoe het voelt, maar het omschrijven? Dat kan nog wel eens lastig zijn. Want wat is een orgasme nu precies? En wat gebeurt er eigenlijk allemaal in je brein als je klaarkomt?

Wat is een orgasme precies?

Het orgasme wordt vaak het hoogtepunt genoemd, omdat het een soort kleine explosie van genot is, waarbij je in je hele lijf een golf van ontspanning, genot en geluk ervaart. Spieren in je lichaam trekken samen en ontspannen zich weer. Je huid tintelt. Je hoofd is leeg, je kunt even nergens anders over nadenken en bent helemaal één met je lichaam. Maar doordat het orgasme zo’n lichamelijke sensatie is, vergeten we nog wel eens dat het brein een heel belangrijke rol speelt.

Le Petit Mort

Tijdens een orgasme gebeurt er niet alleen in je lichaam, maar ook in je brein van alles. Er worden allerlei stofjes en hormonen aangemaakt. En, nu wordt het echt bijzonder: de orbitofrontale cortex gaat even op stand-by. Dit het gebied in je hersenen dat gaat over het nadenken, afwegen en het nemen van beslissingen en ook verbonden is aan het beloningscentrum. En dit gebied wordt tijdens een orgasme tijdelijk uitgeschakeld. Omdat een deel van je hersenen even ‘uit’ gaan, wordt het orgasme in het Frans ook wel ‘le petit mort’, oftewel ‘de kleine dood’ genoemd. Maar eigenlijk vindt er een soort kortsluiting plaats in je brein. Je vermogen om te piekeren, te wikken en te wegen, valt letterlijk even weg. Je ervaart alleen nog maar genot. Geen wonder dat je je bij een orgasme zo ultiem leeg, licht en ontspannen kunt voelen.

Het gebied in je hersenen dat gaat over het nadenken, afwegen en het nemen van beslissingen wordt tijdens een orgasme tijdelijk uitgeschakeld.

Cocktail van genot

Waar je rationele denken wordt uitgeschakeld, worden andere delen in je hersenen juist geactiveerd. Tijdens een onderzoek van Rutgers University werden de hersenen van vrouwen onder een MRI gelegd en tijdens een orgasme geanalyseerd. En wat blijkt: een orgasme in het brein is als een soort explosie van fijne stofjes. Het genot dat je tijdens een orgasme ervaart, wordt onder andere veroorzaakt door dopamine, oxytocine en endorfine. Die combinatie van stofjes zorgt samen voor een fantastisch gevoel. Dopamine is een neurotransmitter die ervoor zorgt dat we ons tevreden en beloond voelen. De hormonen oxytocine en vasopressine roepen gevoelens van geluk, hechting en verbondenheid op. Endorfine geeft een prettig gevoel en vermindert stress, angst en pijn. Daarom noemen we het ook wel het gelukshormoon.

Positieve associaties

Wat er in je brein gebeurt tijdens een orgasme bepaalt niet alleen wat je ervaart op het moment zelf, het is ook van invloed op jouw beleving, verwachtingen en gevoelens rondom seks. Jouw brein houdt namelijk een soort logboek bij. Al jouw kennis, ervaringen, herinneringen, associaties en verwachtingen die verbonden zijn aan seks worden in jouw brein opgeslagen. Roepen bepaalde aanrakingen, bijvoorbeeld bij je vagina of clitoris, lekkere sensaties en fijne gevoelens op, dan gaat er een signaal naar je beloningssysteem. Je brein maakt als het ware een aantekening: dit was zó lekker, dit willen we volgende keer graag weer. Hoe meer fijne ervaringen je hebt, hoe meer je brein zal onthouden: this is good stuff, let’s get some more. Zo zal het steeds gemakkelijker worden om opgewonden raken en je eigen genot op te roepen.

En dat maakt het orgasme één van de weinige lekkere dingen waar je niet zuinig mee hoeft te zijn. Hoe mooi is dat?!

Succes!

Hulp nodig?

Heb je moeite met klaarkomen en worstel je hiermee? Praten met een seksuoloog kan vaak fijn zijn. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

2 reacties

  1. Fijn te lezen hoe je als vrouw super kan genieten. Nu is men vraag Bestaat er zo ook iets bij mannen. Want veel mannen denken dat klaarkomen ( spuiten) het zelfde is als een orgasme.. Bestaat er zo iets als een orgasme bij mannen afhankelijk van spuiten. Alvast bedankt indien er uitleg bestaat. Groeten Henk

    1. Zekers. Mannen kunnen een split orgasme hebben. De zaadlozing en de echte orgasme. Soms hebben mannen ook een zaadlozing zonder ’t gevoel van orgasme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

1.508 keer bekeken

Geschreven door

Bij het woord ‘sexting’ gaan bij het merendeel van de bevolking heel wat alarmbellen rinkelen. Paniek! Want wie doet er nu in godsnaam aan sexting? En waarom zelfs? Dat kan toch alleen maar fout aflopen? Geschreven door Lotte Vanwezemael Het k…
1.508 keer bekeken