Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

1.926 keer bekeken

De ware reden dat we soms huilen na seks!

12 augustus 2019,

geschreven door

Goede seks is fijn, sexy, mindblowing, opwindend en brengt je extase. In ieder geval genoeg gevoelens en superlatieven om bevredigende seks mee aan te duiden. Maar toch voelt niet iedereen die overload aan positieve gevoelens na de seks. Sterker nog, de post-sex blues komt vaker voor dan je denkt. Vooral vrouwen kunnen nog wel eens huilen na seks… In dit artikel lees je waarom dat zo is!

De post-sex blues: waarom we huilen na seks

Niet iedereen voelt zich gelukkig en voldaan na een intieme vrijpartij. Soms is juist het tegenovergestelde waar: gevoelens als somberheid, angst, depressie of woede kunnen net zo goed optreden na een goede portie seks. Menig vrouw (en man!) moet zelfs wel eens huilen na de seks. Dit wordt de post-sex blues genoemd, of meer officieel: postcoïtale dysforie (PCD).

Wist je dat… de post-sex blues ook kan optreden na het masturberen?

Onderzoek naar PCD

Onderzoek naar de post-sex blues staat absoluut nog in de kinderschoenen, maar in 2015 heeft een studie onder 230 vrouwelijke studenten aangetoond dat bijna de helft van de vrouwen wel eens een traantje laat na de seks! Zelfs als de seks an sich als geweldig werd ervaren.

Een vergelijkbaar onderzoek werd gedaan onder mannen en surprise surprise: ook onder mannen pinkt ongeveer de helft wel eens een traantje weg na een mindblowing orgasme. Mensen die een dergelijke post-sex blues ervaren, beschrijven vaak gevoelens als ‘schaamte’ of ‘jezelf ergens in verliezen’.

De rol van hormonen

Huilen na seks hoeft dus niets te zeggen over de kwaliteit van de seks of je relatie. De ware reden van after-sex traantjes is nog niet helemaal uitgewezen, maar er wordt van uitgegaan dat hormonen een grote rol spelen. Zo komen na het orgasme grote hoeveelheden dopamine en prolactine vrij. Dopamine zorgt voor een euforisch gevoel tijdens (en vlak na) het orgasme. Maar daarná kan prolactine juist voor een dysforisch gevoel zorgen.

“Huilen na seks kán wijzen op relationele problemen of slechte seks, maar in veel gevallen zegt het helemaal niets over de kwaliteit van de seks of je relatie.”

Goedmaakseks en casual sex

In sommige gevallen kunnen de sombere gevoelens na de seks een andere oorzaak hebben. Vooral bij vrouwen komt tijdens het orgasme een grote hoeveelheid oxytocine vrij. Dit hormoon zorgt voor een gevoel van verbinding en hechting. Een fijn gevoel natuurlijk, tenzij de seks plaatsvond met een casual partner of je vaste partner waar je kort daarvoor nog ruzie mee had. De gelukzalige gevoelens tijdens en vlak na de seks staan dan in schril contrast met de werkelijkheid. Nadien kan je je dus eenzaam, onzeker of nóg bozer voelen dan vóór de seks.

Heb jij wel eens moeten huilen na seks? Deel je ervaring met ons hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

3.978 keer bekeken

Geschreven door

Online dating-apps zoals Tinder zouden het dating leven een stuk makkelijker moeten maken. Je kan tenslotte vanuit je veilige, vertrouwde woonkamer honderden mensen keuren en kiezen. Toch blijkt het in de praktijk lastiger te zijn dan je in eerste in…
3.978 keer bekeken