Vandaag is het de Dag van de Biseksualiteit! Uiteraard kunnen we dat niet zomaar ongemerkt voorbij laten gaan. Want hoewel biseksualiteit steeds meer geaccepteerd wordt, gaan er veel vooroordelen en mythes rond, die door velen nog steeds als waarheid worden aangenomen. De hoogste tijd dus om een paar van deze mythes de wereld uit te helpen! Dit zijn de zes meest voorkomende vooroordelen rondom biseksualiteit.
biseksualiteit:zelfst.naamw. (o)Wanneer een persoon romantische gevoelens, seksuele aantrekking, of seksueel gedrag naar zowel mannen als vrouwen heeft.
#1 Vrouwen die bi claimen te zijn, zoeken gewoon aandacht
Vooral vrouwen die zich als biseksueel identificeren worden er vaak van beschuldigd dat ze gewoon op zoek zijn naar aandacht van mannen. Wanneer twee vrouwen intiem zijn met elkaar, wordt dat vaak gezien als lustobject voor mannen. Dit vanwege de vreselijk ouderwetse gedachte dat vrouwelijke seksualiteit alleen bestaat voor de mannelijke blik. Bi-vrouwen zijn net zo serieus over de vrouwen waarin ze geïnteresseerd zijn als over de mannen waarin ze geïnteresseerd zijn.
#2 Het is maar een fase
Een van de meest voorkomende mythen is dat biseksuelen verward zijn en hun seksuele geaardheid nog niet hebben ontdekt. Zo hoor je vaak dat mannen die uit de kast komen als biseksueel gewoon nog niet klaar zijn om uit de kast te komen als gay en vrouwen worden vaak beschuldigd van een ‘fase’ voordat ze uiteindelijk settelen met een man. Het is bijzonder dat van biseksuele mannen en vrouwen wordt verwacht dat ze beide voornamelijk in mannen geïnteresseerd zijn.
“Het is bijzonder dat van biseksuele mannen en vrouwen wordt verwacht dat ze beide voornamelijk in mannen geïnteresseerd zijn.”
#3 Biseksuele mensen zijn altijd polyamoreus
Omdat biseksuele personen zich aangetrokken voelen tot zowel mannen als vrouwen, gaan veel mensen er vanuit dat ze niet gelukkig kunnen zijn in een monogame relatie. “Mis je dan niet iets?” is een veelvoorkomende vraag. Natuurlijk kunnen biseksuele personen meer behoefte hebben aan een polyamoreuze relatie, maar het heeft niets met een geaardheid te maken. Biseksueel zijn betekent gewoon dat je met zowel een man als een vrouw samen kan zijn, niet dat ze er altijd een van elk nodig hebben.
#4 Mannen kunnen niet biseksueel zijn
Vanwege de maatschappelijke druk om een ‘haantje’ of ‘macho’ te zijn, wordt van biseksuele mannen vaak aagenomen dat ze homo zijn, maar in ontkenning verkeren. Dit is absoluut niet waar; mannen kunnen zich net zo goed tot meerdere geslachten aangetrokken voelen als vrouwen.
#5 Iedereen is biseksueel
Er zijn ook mensen die beweren dat iedereen biseksueel is, wat weer in contrast staat met de mythe dat biseksualiteit niet bestaat en dus slechts een fase is. Hoewel het voor velen gebruikelijk is om op een bepaald moment in je leven een soort aantrekking of fantasie van iemand met hetzelfde geslacht te hebben, betekent dit niet automatisch dat diegene biseksueel is. Het kan zijn dat je je soms aangetrokken voelt tot iemand van hetzelfde geslacht, maar je ontwikkelt geen verliefde gevoelens voor deze persoon. Dit noemen we dan bisnacksueel 😉
“Het kan zijn dat je je soms aangetrokken voelt tot iemand van hetzelfde geslacht, maar je ontwikkelt geen verliefde gevoelens voor deze persoon.”
#6 Je kan pas biseksueel zijn als je met beide geslachten intiem bent geweest
Hoewel niemand aan de seksualiteit van een heteroseksueel persoon twijfelt voordat er enige vorm van geslachtsgemeenschap is geweest, denken toch veel mensen dat biseksuelen zich niet zo kunnen noemen voordat er seks is geweest met iemand van hetzelfde geslacht. Seksuele geaardheid is een weerspiegeling van op wie je je aangetrokken voelt en heeft niets te maken met de feitelijke ervaring.
Van welke mythe dacht jij dat het een waarheid was?