Hoe meer je koopt… hoe meer je bespaart! 👀 Gebruik code: LENTE voor stapelkorting op onze bestsellers 🌼

1.427 keer bekeken

Borstonderzoek: waarom je als jonge vrouw je borsten moet checken!

7 oktober 2024,

geschreven door

Het is altijd waardevol om je lichaam goed te ontdekken en te kennen. Niet alleen op seksueel vlak, maar ook met het oog op je eigen lichamelijke gezondheid. In het bijzonder geldt dit voor de vrouwelijke borsten. Borsten zijn altijd in ontwikkeling. Ze zullen van vorm veranderen, maar kunnen ook anders aan gaan voelen. Om vertrouwd te raken met je lichaam en je borsten, is het fijn om regelmatig zelf borstonderzoek te doen om goed te weten wat bij jou normaal is. Zo kan je ook eerder opmerkelijke veranderingen of afwijkingen ontdekken.

Wanneer zijn mijn borsten normaal?

Grote borsten, kleine borsten, stevige borsten, ronde borsten of hangende borsten: alle borsten en hun tepels zijn mooi en geen enkele borst is hetzelfde. Veel vrouwen merken zelfs verschil tussen hun linker- en rechterborst. Zo is het heel normaal dat ze wat verschillen in formaat. En ook tepels kunnen verschillen in formaat, stand en kleur. Hoe ze er ook uitzien: het zijn jouw borsten. Voor veel dames is het een belangrijk onderdeel van het vrouw-zijn en iets om trots op te zijn.

Wist je dat… je borsten anders kunnen aanvoelen als je ongesteld bent?

Borsten bestaan uit vet, bindweefsel en voor een groot deel uit klierweefsel met afvoergangen die uitmonden in de tepels. Dit klierweefsel is direct voelbaar en kan hobbelig aanvoelen. En wist je dat het klierweefsel niet overal in de borst evenredig verdeeld is en tijdens de menstruatie gevoelig is voor zwelling? Door je borsten regelmatig te voelen en te checken leer jij jouw borsten met hun unieke kenmerken kennen.

Zelfonderzoek van mijn borsten: waar let ik op?

Een knobbeltje voelen

Het welbekende knobbeltje is vaak waar op gelet wordt wanneer we onze borsten willen checken op onregelmatigheden. Schrik overigens niet als je een bobbeltje of knobbeltje voelt. Dit kan heel goed een vetbobbel zijn of een onschuldige cyste. Er wordt pas van een knobbeltje gesproken wanneer je een verdikking voelt die anders dan ‘normaal’ voelt. Het kan hard, plat of stugger voelen dan andere plekken in je borst. Soms verdwijnt een knobbeltje vanzelf weer. Indien het een blijvend plekje is waar je je zorgen over maakt, raadpleeg dan jouw huisarts.

borstonderzoek
Bron: Proud Boobs

Andere checkpunten die de aandacht verdienen

Naast een knobbeltje zijn er zeker ook nog andere symptomen waar je op moet letten bij borstonderzoek:

  • Verharding van de borst
  • Plekken op de borst die pijnlijk aanvoelen
  • Deukjes of kuiltjes in de borst
  • Veranderingen van de tepel, zoals roodheid, schilfering of het plotseling intrekken van de tepel
  • Vocht uit de tepel*
  • Afwijkende huid, zoals sinaasappelhuid, roodheid of schilfering
  • Zwelling in de oksel
  • Veranderende borstgrootte
  • Verdikte aders en/of aanvoer naar de tepel toe

Let op! Ook het rood uitslaan van de borst, een borst die warm aanvoelt en plekjes op de huid van de borst die langzaam genezen kunnen signalen zijn dat er iets niet oké is.

Last van vocht uit de tepel? Ook in onschuldige gevallen kan het voorkomen dat vrouwen last hebben van vocht uit de tepel. Dit komt dan voornamelijk door hormonale veranderen, zoals tijdens de menstruatie, bij het begin van de pubertijd of bij vrouwen in de overgang.

Hoe kan ik mijn borsten checken?

Borstonderzoek kan je het beste verrichten door te voelen én te kijken. Doe dit het liefst een week na je menstruatie, omdat je borsten tijdens je ongesteldheid anders en gevoeliger kunnen aanvoelen. Vrouwen in de overgang of na hun menopauze kunnen op ieder gewenst moment hun borsten checken.

Borstonderzoek: je borsten bekijken

Neem het liefst plaats voor een spiegel en laat je armen ontspannen langs je lichaam hangen. Kijk rustig naar je borsten en neem beide borsten in je op. Hoe zien ze eruit? Zijn er verschillen tussen de linker- en rechterborst? Welke kleur hebben ze? Hoe ziet de huid eruit? Check ook je tepels. Til vervolgens je armen lichtjes omhoog en leg je handen in je nek. Je borsten worden hierdoor ietwat gelift. Hoe zien ze er nu uit? Zijn er onregelmatigheden te spotten?

Let op! Vergeet ook niet je oksel en de huidplooi van je borst naar je oksel te checken.

Borstonderzoek: je borsten voelen

Je borsten kan je het beste voelen als je ontspannen onder de douche staat of lekker in bed ligt. Begin je bij je linkerborst? Leg dan je linkerhand in je nek en leg je rechterhand op je linkerborst. Maak een vlakke hand en druk met een cirkelende beweging zachtjes op je borst. Probeer hierbij van buiten naar binnen richting je tepel te draaien. Doe dit bij voorkeur in vier delen: boven, onder en links en rechts van je borst. Vergeet ook niet jouw tepel te checken, door er met een draaiende beweging overheen te voelen en lichtjes aan de tepel te trekken. Doe deze stappen vervolgens bij je andere borst. Ook kan je afsluiten door voorover te buigen en je borst met beide handen vast te houden en af te tasten.

Wil jij meer informatie over borstonderzoek en het belang ervan en/of borstkanker? Check dan de website van Stichting Breastcare Foundation of Pink Ribbon.

Check jij jouw borsten regelmatig? Of zou je ook willen beginnen met borstonderzoek bij jezelf? Laat het ons weten!

Geschreven door

Talitha

Seksuoloog
Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. “Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten