Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

Aphrodisiacs: kun je van eten echt meer zin in seks krijgen?

6 juli 2022,

geschreven door

Oesters, chocolade, aardbeien, champagne, amandelen, knoflook. De lijst met voedingsmiddelen die lustopwekkende eigenschappen toegedicht krijgen, oftewel ‘aphrodisiacs’, is lang. Maar in hoeverre klopt dat nou echt? Kun je van het eten van bepaalde dingen echt meer zin in seks krijgen? En werkt dat voor iedereen hetzelfde?

The science is not impressive

Allereerst is het goed om te weten dat het nooit echt goed wetenschappelijk bewezen is dat je van voedingsmiddelen die als lustopwekkend te boek staan werkelijk zin krijgt om je partner de kleren van het lijf te scheuren. In de eerste plaats is het heel moeilijk te onderzoeken, omdat lust een vrij subjectieve ervaring is en het heel lastig is om aan te tonen dat het daadwerkelijk het eten van een bepaald voedingsmiddel is geweest dat voor de opwinding zorgde. Er zijn nu eenmaal tal van andere factoren en variabelen die tegelijkertijd een rol kunnen hebben gespeeld en dat is moeilijk uit te sluiten. Bovendien is ieder lichaam weer net anders, iedere hormoonhuishouding is weer net anders, dus we reageren allemaal ook weer net anders op stofjes in voedsel. Is het dan helemaal onzin? Dat ook weer niet.

Fijne stofjes

In bepaalde voedingsmiddelen die bekend staan als lustopwekkend zitten inderdaad stofjes die kunnen bijdragen aan opwinding of een prettige beleving van seks, maar in veel gevallen is de concentratie van zo’n stofje zo laag dat je wel heel veel van een bepaald voedingsmiddel zou moeten eten om er iets van te merken. Zo bevatten oesters zink, en zink is nodig voor de aanmaak van sperma en van testosteron. Maar betekent dat dan dat oesters eten het libido verhoogt? Ja en nee. Het klopt namelijk dat oesters zink bevatten, maar tal van andere voedingsmiddelen bevatten dat stofje ook, zoals kaas, graanproducten en noten. Dat oesters meer dan andere voedingsmiddelen lustverhogend werken is dan ook nooit echt aangetoond. En zo geldt dat voor wel meer van de voedingsmiddelen die bekend staan als aphrodisiacs.

aphrodisiacs

Placebo-effect is ook een effect

Betekent dat dan dat je het hele idee van aphrodisiacs dan maar helemaal af moet schrijven? Nee, hoor. Je lichaam bezit namelijk een heel mooi systeem waarmee vrijwel ieder voedingsmiddel kan veranderen in iets lustopwekkends, en dat is: je brein. Je brein kan je lichaam allerlei gevoelens en sensaties laten ervaren, getriggerd door gedachten, overtuigingen, eerdere ervaringen, herinneringen en associaties. Dus als jij denkt dat je opgewonden wordt van oesters, dan word je het waarschijnlijk ook. En als jij een keer stomend hete seks hebt gehad na het eten van aardbeien, dan onthoudt je lichaam dat, waardoor je de volgende keer bij het eten van aardbeien misschien wel weer opgewonden wordt.

Je lichaam bezit een heel mooi systeem waarmee vrijwel ieder voedingsmiddel kan veranderen in iets lustopwekkends, en dat is: je brein.

Kortom: de effectiefste aphrodisiacs zijn jullie zelf! Eten en drinken kan heel sensueel en zinnenprikkelend zijn, wat voor stofjes er ook allemaal inzitten. Experimenteer dus vooral met wat voor jou opwindend werkt en wat jou in een goede stemming brengt. Dat is uiteindelijk belangrijker dan of het op het lijstje ‘ lustopwekkend’ staat of niet. Vind je het toch leuk om dingen van dat lijstje te proberen: in honing zit bijvoorbeeld borium, wat lustopwekkende eigenschappen krijgt toegedicht. Vanuit Azië hebben we ginseng, wat ook voor extra spice in de slaapkamer zou zorgen. Ook knoflook zou op dat vlak goede kwaliteiten hebben, als je de geur kunt verdragen.

Mijn advies: neem het allemaal niet te serieus en geniet vooral van samen van het eten en drinken waar jullie zelf helemaal van in de mood komen, dan volgt de rest vanzelf.

Succes!

Hulp nodig?

Heb je vragen over seks en seksualiteit waar jij en je partner samen niet helemaal uitkomen? Misschien kan een gesprek met een seksuoloog jullie helpen. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

1 reactie

  1. Hoy ik heb een vraag bij mijn vrouw zijn de baarmoeder en eierstokken weggehaald daardoor heeft mijn vrouw minder zin in sex zijn er middeltjes om haar terug meer zin in sex te geven mvg rene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, mijn vriendin en ik zijn al 15 jaar samen en de eerste jaren ging het prima op seksueel vlak. Inmiddels twee kinderen rijker, is mijn vriendin na de zwangerschappen ook wat kilo’s rijker geworden. Haar onzekerheid, maar ook drukte, h…
2.143 keer bekeken