Hoe meer je koopt… hoe meer je bespaart! 👀 Gebruik code: LENTE voor stapelkorting op onze bestsellers 🌼

Zo kunnen mentale problemen je seksleven beïnvloeden

27 juli 2023,

geschreven door

Lichaam en geest

Dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn, dat weten de meesten van ons wel. Toch lijken we het in het dagelijks leven nog weleens te vergeten. Zeker als het op seks aankomt. We hebben vaak de neiging om seks vooral als een fysieke aangelegenheid te benaderen. Maar in werkelijkheid is seks juist bij uitstek een activiteit waarbij lichaam en geest elkaar heel sterk beïnvloeden.

Zit je fysiek minder lekker in je vel, dan heeft dat invloed op je seksdrive, maar andersom is het net zo goed het geval: mentale problemen kunnen doorwerken in ons seksleven. Zo kunnen de dingen waar we in ons hoofd mee worstelen, ons remmen in ons seksuele verlangen en ons vermogen om van seks te genieten. Dat is heel menselijk en niets om je voor te schamen. Maar het is wel goed om je ervan bewust te zijn, zodat je eventueel hulp kunt zoeken als je merkt dat je er veel last van hebt.

Bewust of onbewust

De manieren waarop mentale problemen je kunnen hinderen in je seksleven, lopen uiteen.. Bij mensen die worstelen met depressies, angsten of hevige stress, kun je bijvoorbeeld merken dat het verlangen naar seks afneemt en dat het moeilijker kan worden om opgewonden te raken. Ook kan het voorkomen dat je moeilijker een erectie kan krijgen en behouden, of dat het lastiger wordt om klaar te komen. Mensen die ooit een traumatische (seksuele) ervaring hebben doorgemaakt, kunnen tijdens de seks last krijgen van flashbacks, blokkades, verkrampingen of hevige aanvallen van angst.

“Het komt regelmatig voor dat mensen alleen fysieke symptomen waarnemen, zoals erectieproblemen of verkramping, zonder dat ze op het moment zelf doorhebben dat er mentale problemen onder de oppervlakte meespelen.”

Sommige mensen zijn zich er tijdens de seks volledig bewust van dat bepaalde gevoelens of belemmerende gedachten een hindernis vormen. Bijvoorbeeld doordat die negatieve gevoelens of belemmerende gedachten tijdens de daad ook echt door hun hoofd gaan. Maar dat is lang niet altijd het geval. Het komt ook regelmatig voor dat mensen alleen fysieke symptomen waarnemen, zoals erectieproblemen of verkramping, zonder dat ze op het moment zelf doorhebben dat er mentale problemen onder de oppervlakte meespelen. Soms is er dan wat reflectie en bewustwording voor nodig om de link te leggen tussen de fysieke symptomen die zich in bed openbaren en de mentale problemen die ze misschien wel veroorzaken.

In de overlevingsstand

Als het gaat om de relatie tussen seks en mentale problemen, is iedere situatie weer net anders. Angsten, depressies of trauma’s werken allemaal net op een andere manier door. Maar er is wel een gemene deler: wanneer mensen worstelen met mentale problemen, staan ze vaak in een overlevingsstand. Hun lichaam en geest moeten zo hard werken om de boel bij elkaar te houden, dat er voor veel andere dingen, zoals seks, simpelweg geen ruimte is.

“Wanneer mensen worstelen met mentale problemen, staan ze vaak in een overlevingsstand. Hun lichaam en geest moeten zo hard werken om de boel bij elkaar te houden, dat er voor seks simpelweg geen ruimte is.”

Het stresshormoon cortisol is een natuurlijke onderdrukker van je seksdrive en werkt als een stoorzender voor opwinding. De natuur heeft het namelijk zo geregeld dat we minder op voortplanting gericht zijn, als we ons bedreigd voelen. Met onwil, verminderde aantrekkingskracht of liefde voor de partner heeft het dan ook weinig te maken. Dit kan waardevol zijn om te beseffen. Voor jou, maar ook zeker voor je partner.

Maak het bespreekbaar

Als mentale problemen doorwerken in je seksleven, dan heeft dat namelijk niet alleen invloed op je fysieke beleving, maar ook op de intimiteit, communicatie en connectie met je partner. Het komt vaak voor dat mensen die mentaal wat minder lekker in hun vel zitten, zich wat meer terugtrekken in zichzelf. Als je worstelt met jezelf, kan emotionele verbondenheid toelaten moeilijk zijn. Negatieve gedachten over jezelf of je lichaam kunnen het lastig maken om je over te geven en zorgeloos te genieten. Dat heeft invloed op je eigen zelfvertrouwen, maar vaak ook op het zelfvertrouwen van je partner. Hij of zij kan zich afgewezen of onbegrepen gaan voelen, waardoor een negatieve spiraal kan ontstaan.

Als je merkt dat mentale problemen jouw seksleven negatief beïnvloeden, kan het dan ook verstandig zijn om hiervoor professionele hulp te zoeken. Hoe die hulp eruit ziet en bij wie je daarvoor het beste terecht kan, dat verschilt per situatie. Maar vaak is een consult bij een psycholoog of seksuoloog een goede eerste stap. Erover praten met een professional is hoe dan ook verstandig. Niet omdat het erg of ernstig is als je seksleven door mentale problemen even wat minder soepel loopt. Maar omdat de juiste hulp ervoor kan zorgen dat de problemen die je ervaart niet onnodig erger worden. Sterker nog: de juiste hulp kan er vaak voor zorgen dat je weer plezier en genot kan gaan ervaren en weer dichterbij je partner komt te staan.  En dat is natuurlijk precies de bedoeling.

Succes!

Hulp nodig?

Heb je last van mentale problemen en kun je daardoor minder van seks genieten? Misschien kan een gesprek met een seksuoloog helpen. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

Geschreven door

Eveline

Seksuoloog
Eveline Stallaart is seksuoloog en psycholoog en heeft haar eigen praktijk in Amsterdam: ESSH (Eveline Stallaart Sexual Health). Ze is onder andere bekend van RTL Boulevard en tv-programma Married at First Sight waar ze vaste expert is. Daarnaast schrijft ze voor verschillende magazines en kranten en is ze te horen in talloze podcasts. Eveline is ook Brand Ambassador voor EasyToys, ze schrijft artikelen voor ons magazine en geeft advies bij problemen op het gebied van seks en intimiteit.

1 Response

  1. Dag Eveline, ben een man van bijna 68 jaar, heb altijd een prima sexleven gehad met mijn vrouw maar sinds ongeveer 2 jaar gaat het niet goed, had geen zin meer in sex verloor alle belangstelling voor het vrouwelijke geslacht etc. Via huisarts naar uroloog en smeer nu elke dag androgel, wat wel helpt voor de belangstelling en behoefte, maar krijg nog steeds geen “ bruikbare “ erectie, daarnaast is het ook zo als ik mijn vrouw heb bevredigend en ze is klaar gekomen is bij mij het gevoel ook weg! Wil dolgraag weer eens klaarkomen maar lukt gewoon niet. Was te dik, inmiddels 14 kg afgevallen,nadat bij mij diabetes 2 was geconstateerd. Gebruik nu medicijnen tegen te hoge bloeddruk en tegen de suiker, en daarnaast al jaren anti depressieva.
    Hoop dat je me kan helpen met tips of I.d
    Ernst

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten