Hoe meer je koopt… hoe meer je bespaart! 👀 Gebruik code: LENTE voor stapelkorting op onze bestsellers 🌼

5.175 keer bekeken

Feromonen! Wat zijn dat nu eigenlijk?

31 maart 2022,

geschreven door

Je hebt er vast wel eens van gehoord: feromonen. Iets met geuren, aantrekking en nog wat dingetjes. Maar wat is het nu eigenlijk precies? Wij leggen het je uit in een spoedcursus feromonen en hun invloed op aantrekkingskracht.

Eerst even terug de schoolbanken in…

Het woord feromoon is van oorsprong Grieks en betekent ‘gedragen’ of ‘stimuleren’. Feromonen zijn kleine organische moleculen die mensen en dieren af kunnen scheiden. Dit gebeurt meestal via de huid en op warme en behaarde plekken. Het stofje komt via de lucht bij andere mensen of dieren terecht. Ze brengen, net als hormonen, boodschappen over binnen het lichaam. Daarnaast functioneren feromonen ook als boodschapper tussen twee schepsels van dezelfde soort. Bij mensen en zoogdieren beïnvloeden deze hormonen de seksuele communicatie. Het inhaleren van andermans feromonen kan al effect hebben vanaf een kleine hoeveelheid. Sterk spul dus

“Feromonen zijn kleine organische moleculen die mensen en dieren af kunnen scheiden.”

Verschillende soorten feromonen

Feromonen zijn vooral bekend door de seksuele aantrekkingskracht die het kan opleveren. Maar nu we toch weer even terug de schoolbanken in zijn gedoken, kunnen wij natuurlijk meteen jouw feromonenkennis even flink opschroeven. De meest bekende en meest genoemde feromonen zijn seksuele feromonen; deze vallen onder de groep releaser-feromonen. Daarnaast zijn er nog meer verschillende soorten feromonen. Denk bijvoorbeeld aan eilegremmendeferomonen, verzamelferonomen, agressieferonomen, alarmferonomen en seks- of voortplantingsferonomen.

Wat zeg je?

Ja, ik hoor het je denken. Ik zal je even wat voorbeelden geven van elke soort feromoon. Zoals al eerder aangegeven dient dit sterke stofje onder andere als onderlinge communicatie tussen dieren. Een bekend voorbeeld is de reactie van bladluizen die bij een aanval van een sluipwesp de soortgenoten waarschuwen met het uitscheiden van een alarmfenomoon. Of de voortplantingsferomonen van motten en vlinders die de vrouwtjes uitscheiden om de mannetjes te lokken. Maar er zijn ook eilegremmende feromonen. Die zorgen ervoor dat er niet teveel eitjes van één soort vlinder op een plant terechtkomen, zodat er voldoende eten voor de jonge rupsen is. Tevens waarschuwt de honingbij met een agressie-feromoon de soortgenoten als de bijenkorf wordt gedreigd.

Het aanmaken van feromonen

Feromonen maken we aan in klieren. Bij deze hele regeling is de hypofyse een belangrijke klier bij het reguleren van de hormoonhuishouding. Deze regelt namelijk humeur, stress, emoties, gewicht, slaap-, dag- en nachtritme van de mens én stuurt veel organen aan. De feromonen van mannen zijn krachtiger en geconcentreerder dan die van vrouwen.

De geur en waarneming van feromonen

Ondanks dat dit stofje behoorlijk sterk spul is, hebben ze niet zo’n sterke geur. Het ‘ruiken’ van de feromonen gebeurt via het Vomeronasaal Orgaan (VNO) in de neus. Het is niet echt ruiken te noemen, omdat er meestal alleen sprake is van een beperkte hoeveelheid feromonen. Het VNO registreert feromonen en stuurt vervolgens een signaal naar de hypofyse. Via de hypofyse beïnvloeden de feromonen het gedrag. Cool hè?! Mannen maken vier verschillende soorten voortplantingsferomonen aan. Androstenone en androstenol zijn hiervan de belangrijkste. Als mannen seksueel opgewonden zijn, verhogen ze de productie van deze feromonen. De structuur van androstenone is een steroïdestructuur, net als het mannelijke geslachtshormoon testosteron. De helft van alle mensen kan dit hormoon ruiken wanneer het in grote hoeveelheden wordt uitgestoten. Maar als je het niet kan ruiken mis je niet heel veel hoor. Het ruikt namelijk naar urine. FOMO* is in dit geval dus niet nodig 😉

“Het VNO registreert feromonen en stuurt vervolgens een signaal naar de hypofyse. Via de hypofyse beïnvloeden de feromonen het gedrag.”

FOMO hebben wanneer je de geur van androstenol niet kan ruiken is dan wél weer terecht. Dit lijkt namelijk heel erg op de geur van muskus. Om die reden wordt muskus veel gebruikt in parfums voor mannen. Over de geur van vrouwelijke feromonen is helaas niet veel bekend. Wat wel bekend is, is dat vrouwen sommige feromonen altijd goed vinden ruiken. Andere feromonen zijn voor vrouwen alleen lekker tijdens de ovulatie. Daarnaast is er natuurlijk ook nog sprake van smaak; daarover valt natuurlijk niet te twisten!

* FOMO = Fear Of Missing Out

Valsspelen?

Iedereen speelt wel eens een beetje vals, toch? Met feromonen kan dat ook maar al te goed. Er worden steeds vaker feromonen toegevoegd aan parfums. Deze parfums zorgen dan voor een grote aantrekkingskracht op het andere geslacht. Onthoud wel dat niet alleen feromonen een rol spelen bij aantrekkingskracht; dit bestaat natuurlijk uit veel meer factoren.


Wist jij dit allemaal al over feromonen? Of heb jij nog iets leuks toe te voegen? Laat het ons weten in de reacties!

Geschreven door

SassySue

Sexual wellness-expert
SassySue is forever young en zit vol creatieve ideeën. Sassy en schrijven over sexual wellness zijn een perfecte combinatie! Voordat ze bij EasyToys begon, hield Sue zich vooral bezig met het schrijven van haar eigen muziek; iets waar ze ook erg gepassioneerd over is. Daarnaast maak je haar enorm blij met goed gezelschap, een fijn glas rode wijn, een marathon van Lord of the Rings en haar guilty pleasure; verkleden (voor welke gelegenheid dan ook 😉).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten