Helaas kunnen we niet kiezen op wie we verliefd worden en soms komt het gewoon heel erg onhandig uit. Je wordt bijvoorbeeld verliefd op iemand die al bezet is, op iemand die geen interesse heeft in jou of op een collega! Dit laatste hoeft natuurlijk niet per se moeilijk of erg te zijn, maar het kan de situatie op je werk wel ongemakkelijk, lastig of vervelend maken als het niet uitpakt zoals je hoopt. In dit artikel vertellen wij wat je het beste kan doen als je verliefd bent op een collega.
Werk + collega’s = flirten
Dat je verliefd wordt op een collega is geen wonder. De werkplek is namelijk een heerlijke plek voor geflirt. Jullie werken bij hetzelfde bedrijf, dus waarschijnlijk delen jullie eenzelfde passie. Daarnaast zie je op werk iemand op zijn best, want niemand gaat naar werk met een onverzorgde look. Na een intensieve meeting is het fijn om met je collega’s even te kletsen over koetjes en kalfjes of de weekendplannen en voor je het weet leer je je collega’s goed kennen. Flirten op de werkvloer is bijna net zo normaal als een kop koffie halen, dus het is helemaal niet raar dat je gevoelens ontwikkelt voor een collega.
Is het erg als je gevoelens hebt voor een collega?
Niet per se. Er zijn verschillende situaties die we nu zullen bespreken. Het kan juist heel leuk zijn als je een spannende flirt met een collega hebt, maar als jullie er niet hetzelfde in staan of als de relatie onmogelijk is, kan het erg vervelend worden.
#1 Jij bent verliefd op een collega, maar je collega weet het niet
Dit is een lastige. Waarschijnlijk ben jij veel met die collega bezig in je hoofd en houdt het je van je werk af. Je blijft maar wikken en wegen of je het moet vertellen. Maar, wat als je het vertelt en het is niet wederzijds? Dan kan je je borst wel nat maken voor een paar hele ongemakkelijke momenten… Veel mensen zullen hun crush op een collega om deze reden dan ook geheim houden. In deze situatie moet je voor jezelf nagaan wat de voor- en nadelen zijn. Is het het waard? Denk je dat je collega jou ook ziet zitten of heb je daar eigenlijk helemaal geen aanleiding voor? In dat laatste geval kan je de situatie beter nog even aankijken. Het is geen goed idee om je collega zomaar out of the blue te laten weten dat je gevoelens voor diegene hebt.
#2 Je bent verliefd op een collega, maar jullie zijn niet single
Dit is dus wat je niet wil. Maar helaas komt deze situatie vaak voor. Je hebt een relatie, je partner heeft een relatie of jullie hebben allebei een relatie. Hoe het ook zit: jullie zijn niet allebei vrijgezel. Je weet dat jullie flirt niet meer mag worden dan dat, maar dat is erg lastig. Je kan namelijk niet kiezen op wie je verliefd wordt en als je die gevoelens voor iemand voelt die je bijna dagelijks ziet wordt het erg lastig om ze te onderdrukken of negeren. Of je nou samen een meeting hebt, tegelijk het parkeerterrein op komt rijden of samen koffie haalt… alles is spannend en helemaal als jullie deze gevoelens delen.
“Je weet dat jullie flirt niet meer mag worden dan dat, maar dat is erg lastig als je elkaar zo vaak ziet.”
Het begon waarschijnlijk met wat onschuldig geflirt, maar als snel spraken jullie niet alleen over werk en werd er steeds meer geappt. Misschien hebben jullie na werk wel eens een drankje gedaan. Helemaal niet erg, maar als jullie sterke gevoelens voor elkaar ontwikkelen maar wel bij de eigen partner willen blijven, moet jullie werk-romance toch echt stoppen voordat jullie een keer de grens overgaan.
De oplossing:
Hoe stop je met verliefd zijn? Ja, dat is lastig en bijna onmogelijk, helemaal als je elkaar zo vaak moet zien en spreken. Elkaar vermijden is dus geen optie. Je kan ervoor kiezen om elkaar te blijven zien en niet toe te geven aan jullie lusten, dus eigenlijk gewoon vrienden zijn met een spanning. Maar dan houden jullie eigenlijk jezelf voor de gek. En dan moet je wel heel sterk in je schoenen staan. You’re only human. De andere optie is om jullie relatie puur zakelijk te houden en dus niet meer te praten over iets anders dan werk. Probeer zo veel mogelijk afstand te nemen. Zoek elkaar dus niet op in de pauze, hoe graag je dat ook wil. Stop met appen en stuur geen flirterige berichtjes meer via Teams. Ziet je collega er heerlijk uit? Spreek het compliment niet uit.
“Als jullie sterke gevoelens voor elkaar ontwikkelen maar wel bij de eigen partner willen blijven, moet jullie werk-romance toch echt stoppen.”
#3 Je bent verliefd op een collega, maar het is niet wederzijds
Jij en je collega flirten wat met elkaar, jullie hebben een leuke band en jij besluit om te vertellen wat je voor hem of haar voelt. En je collega zegt dat het gevoel niet wederzijds is. Ai, ai, ai. Pijnlijk. Je moet er dan voor zorgen dat het niet ongemakkelijk wordt voor jezelf, anders kan het heel vervelend worden om naar je werk te gaan. Bedenk daarom heel goed of het wel verstandig is om je gevoelens te delen met die collega. Kan jij er niet meer van slapen, moet je het echt kwijt en denk je dat je collega misschien wel hetzelfde voelt? Go for it. Maar hou het worst case scenario wel in je achterhoofd.
De oplossing:
Mocht jij toch te maken krijgen met dat worst case scenario? Ontwijk je collega niet! Blijf nog gewoon dezelfde praatjes houden. En misschien kan je na een tijdje zeggen dat je in de war was en dat je helemaal niet verliefd bent, maar gewoon erg blij bent met de band die jullie hebben.
#4 Je bent verliefd op een collega, maar jullie hebben andere verwachtingen
Het begint leuk en spannend. Er werd veel geflirt en waarschijnlijk hebben jullie wel eens afgesproken en seks gehad, maar dan blijkt dat jullie andere verwachtingen hebben… Jij vindt het zo wel prima; jullie houden het geheim voor de rest en zien elkaar af en toe voor seks of een etentje of film. Maar je collega wil meer; een vaste relatie en open- en eerlijkheid naar de rest. Als jullie kortstondige relatie dan spaak loopt, kan het ongemakkelijk zijn om elkaar steeds tegen te komen op werk. En helemaal als een van jullie een andere partner krijgt.
De oplossing:
Op zoek gaan naar een nieuwe baan. Nee, dat is natuurlijk wat overdreven, maar dat kan op het moment wel voelen als de enige oplossing. Een iets minder drastische oplossing is communiceren! Ga een goed gesprek met elkaar aan over jullie verwachtingen zodat jullie een soort handboek kunnen opstellen. Zo kunnen jullie samen besluiten om het contact zo minimaal mogelijk te houden, of om juist nog vrienden te blijven. Hoe dan ook, het is in jullie situatie belangrijk om duidelijk te hebben wat jullie van elkaar verwachten. Dan komt het wel goed!
#5 Je bent verliefd op je collega en jullie willen allebei hetzelfde
JACKPOT. Jullie hebben een geweldige office-romance. Stiekem zoenen achter het rookhok, naar elkaar knipogen vanachter de computers… Ah, het lijkt wel of jullie weer 16 zijn. Zo lang het werk er niet onder leidt is dit een heerlijk relatie! Na de eerste verliefde en romantische fase zullen jullie wat serieuzer worden. Houd er rekening mee dat de andere collega’s over jullie praten en dat er altijd mensen zijn die alleen maar negatief kunnen zijn. Maar focus op jezelf en je partner en laat de meningen van anderen je niet dwars zitten. (Kijk trouwens wel even naar het beleid van je werkplek wat betreft onderlinge relaties! Sommige bedrijven doen er moeilijk over.)
Jij bent verliefd op je collega, dus wat moet je doen?
Na het lezen van deze 5 scenario’s kan jij vast zelf bedenken wat jij moet doen. Wat zijn de risico’s en wat is de beloning? Dit kan alleen jij voor jezelf bepalen aan de hand van jouw specifieke situatie. Love works in mysterious ways… als jij écht verliefd bent moet je er naar handelen. Maar ga eerst heel goed bij jezelf na wat je voelt: Is het verliefdheid? Lust? Verveling? Spanning? Je wil je eigen gevoelens en die van je collega niet onnodig op het spel zetten.
Ben jij wel eens verliefd geweest op een collega?