NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

2.606 keer bekeken

4 factoren die het risico op een soa vergroten

12 september 2019,

geschreven door

In Nederland vinden er ieder jaar naar schatting ruim 100.000 nieuwe soa-infecties plaats. Hiervan is chlamydia de meest voorkomende soa. Zelfs wanneer je braaf gebruik maakt van een condoom heb je nog kans om een soa op te lopen. Maar welke factoren vergroten nou de kans op een soa? Lees het in deze blog! 

Schaamhaar verwijderen

Mannen en vrouwen die regelmatig hun schaamstreek ontharen hebben een grotere kans om een soa op te lopen dan mensen die helemaal niks doen aan de begroeiing van hun genitale zones. Het gaat hierbij vooral om geslachtsziekten zoals HPV (het virus dat onder andere verantwoordelijk is voor genitale wratten), syfilis en genitale herpes.

Het verhoogde risico op soa’s is bij onthaarde mensen groter, omdat deze personen vaak wondjes op hun huid hebben door bijvoorbeeld het gebruik van scheermesjes. Vaak zijn die wondjes niet of nauwelijks zichtbaar, maar ze zijn volgens de onderzoekers toch groot genoeg voor virussen om het lichaam binnen te kunnen dringen.

Wanneer je nu een soa hebt of één hebt gehad

Wanneer je eenmaal een soa hebt opgelopen, heb je voor altijd een verhoogd risico. Dit komt doordat een soa kwetsbare beschadigingen in de huid kan veroorzaken. Ook wanneer je op dit moment een soa hebt, is de kans dat je er nog één oploopt groter. De zweertjes, wondjes of blaasjes die de soa kunnen veroorzaken maken je slijmvlies kwetsbaarder voor andere soa’s.

Vaginale douches

Vaginaal douchen verhoogt de kans op een geslachtsziekte met 50 procent, concludeerden de Amerikaanse onderzoekers in het American Journal of Obstetrics and Gynecology. De twijfel over de rol van die douches is ontstaan doordat lactobacillen, die het vaginale milieu zuur maken, uit de schede worden gespoeld. De verandering van zuurtegraad in de vagina zou de natuurlijke afweer tegen infecties als geslachtsziekten verstoren.

Droge vagina

Er wordt vrijwel niet over gesproken, maar vaginale droogheid is een probleem dat kan spelen bij vrouwen van elke leeftijd. Meer dan de helft van de vrouwen heeft soms of regelmatig last van een droge vagina. Dat kan niet alleen seks pijnlijk maken, maar ook de kans op een soa vergroten. Er kunnen hierdoor kleine scheurtjes en wondjes ontstaan waardoor virussen gemakkelijker het lichaam kunnen binnen dringen. Glijmiddel helpt vrijwel altijd, maar dat is een tijdelijke oplossing!

Bekijk ook: Marith legt uit #3… soa’s

Twijfel je of je een soa hebt?

Test jezelf 100% anoniem op Chlamydia en Gonorroe met de soa-testen van Testalize Me. Dit zijn de meest voorkomende soa’s. Na ontvangst in het lab is de uitslag binnen 48 uur op te vragen met de unieke code. In het doosje zit een bijsluiter waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de soa-test precies moet gebruiken.

Wil je meer weten over soa’s? Raadpleeg dan de website van Soa Aids Nederland. Ook kan je gebruik maken van de Advies.chat wanneer je vragen of meer informatie nodig hebt.

Heb jij wel eens een soa opgelopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

349 keer bekeken

Geschreven door

Vind jij het ook zo moeilijk om een leuk cadeau aan je partner te geven? Houd jezelf niet langer voor de gek met de gedachte dat ze vast wel blij zal zijn met een lekker geurtje uit de koopjeswinkel! Je partner verrassen met een sexy cadeau zou de…
349 keer bekeken