De term ‘catfish’ is al jarenlang een begrip en werd vooral bekend door de gelijknamige show op MTV. Maar ook het bedrog op internet gaat met de tijd mee en catfishing is al lang niet meer de grootste bedriegmethode op het wereldwijde web. Nee, anno 2022 kan jij je maar beter zorgen maken om het zogeheten ‘wokefishing’. Wij leggen je graag uit waar dit voor staat en hoe je een wokefisher herkent.
Woke:zelfst.naamw. (o)Alert zijn op misstanden en problemen in de maatschappij en het voorkomen van kwetsen van anderen (bijvoorbeeld door discriminatie of uitsluiting).
Wat is wokefishing?
In essentie draait wokefishing om eenieder die doet alsof hij/zij precies dezelfde politieke voorkeuren en levensidealen heeft als jij. Dat kan zich in allerlei vormen voordoen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die beweert een feminist, veganist of antiracist te zijn. De wokefisher is in principe een talentvolle manipulator die jou met mooie woorden om diens vingers windt. Maar let wel, iemand die van tevoren al een heerlijk plant-based recept in een Tinder biografie heeft staan of jou de ultieme boekaanbeveling doet, is wellicht wat cringy, maar waarschijnlijk geen wokefisher 😉
“Eenieder die doet alsof hij/zij precies dezelfde politieke voorkeuren en levensidealen heeft als jij.”
Wat is er zo erg aan een wokefisher?
Nu klinkt het misschien niet zo erg als een catfish, maar in wezen lijken deze twee enorm op elkaar. Een catfish doet zich qua uiterlijke vertoningen anders voor en een wokefisher doet dit dan weer op een ander vlak. Ook wokefishing is een vorm van bedrog, en bedrog is gewoon niet oké.
Natuurlijk maken we allemaal wel eens iets mooier dan dat het is; dit doen we vooral in de periode wanneer wij nog iemand voor ons willen winnen. Wokefishing in het bijzonder neemt nu zo toe omdat de wereld en de maatschappij aan het veranderen zijn.
Gesprekken over rassen, de planeet, dierenleed en politieke veranderingen wereldwijd zijn steeds meer aan de orde. Daardoor voelt men steeds meer de druk om zich te conformeren aan deze gesprekken. De mens is een kuddedier en sommige mensen denken dat ze niets krijgen wanneer ze laten blijken dat het ze niets kan schelen: dus dan liegen ze. Maar liegen over iets wat enorm belangrijk voor de ander is (zoals bijvoorbeeld politieke of geloofsovertuigingen) om de ander het bed in te krijgen is een enorm vies spelletje. Daarnaast zit een eventuele relatie er ook niet in. Want een relatie die ontstaan is op basis van leugens houdt geen stand. Onthoud: al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.
Wat kan je er tegen doen?
Praten, praten, praten! Communicatie is key – ALTIJD! De meeste dingen in de wereld kunnen opgelost worden door met elkaar te communiceren en ook wokefishing behoort tot een van die dingen. Als je iemand niet helemaal gelooft en je twijfelt of de ander wel eerlijk is over een bepaalde kwestie, vraag hier dan gewoon naar. Vraagt dit recht in iemands gezicht of via een videocall. Zo geef je de ander niet de kans om na te denken over een gewenst antwoord.
“De meeste dingen in de wereld kunnen opgelost worden door met elkaar te communiceren en ook wokefishing behoort tot een van die dingen.”
Bepaal jouw grenzen
Zoals ik eerder al benoemde heeft iedereen zich wel eens schuldig gemaakt aan een leugentje om bestwil. Iets mooier maken dan dat het is hoort bijna een beetje bij het hele dating proces. Wokefishing is dan ook lang niet zo aantoonbaar als een catfish. Iemand is een wokefish wanneer jij dit zo voelt. Stel, ik zou via Tinder kletsen met iemand die claimt een veganist te zijn en hij komt in een bontjas aanlopen op onze eerste date; dan zullen er wat alarmbellen bij mij gaan rinkelen.
Maar als dezelfde persoon als veganist door het leven gaat, maar wel een broodje kebab naar binnen werkt omdat hij véél te dronken is; dan is dit voor mij geen wokefisher. Dat is een mens. Bepaal dus jouw grens.
Kende jij deze term al? Heb jij wel eens te maken gehad met een wokefisher? Laat het weten in de reacties!