Het is nog niet te laat! 💖 Bestel jouw EasyToys Adventskalender VANDAAG nog 😏

1.399 keer bekeken

Waarom we zo makkelijk liegen om iemand het bed in te krijgen

17 augustus 2020,

geschreven door

Jij ziet een sexy exemplaar in de kroeg. Wát een lijf, wát een uitstraling, man oh man, deze móet jij mee naar huis nemen. Jullie raken aan de praat en jij doet alles om de persoon in kwestie te versieren. Vertel jij dan af en toe een leugentje om bestwil? Ja, natuurlijk doe jij dat! Geen reden om te liegen want wij hebben jou wel door. Onderzoek wijst namelijk uit dat mensen (nog) makkelijker liegen als de kans op seks zich voordoet.

Liar liar everyone’s pants on fire

Even over liegen in het algemeen. Het doet mij een beetje pijn om te zeggen maar… liegen zit in onze natuur. Volgens sommige onderzoeken liegen we gemiddeld zelfs twee (!) keer per dag. De waarheid verdraaien en jezelf anders voordoen dan je bent, worden in deze onderzoeken ook meegeteld als liegen. Daarnaast is het ook wel interessant om te kijken naar het verschil tussen het lieg-gedrag van mannen en vrouwen. Zo zouden mannen vaker liegen om egoïstische redenen en om zichzelf beter voor te doen, terwijl vrouwen vaker liegen voor een ander of om de gevoelens van een ander te beschermen.

Feit! Het is makkelijker om te liegen tegen onbekenden dan tegen collega’s of goede vrienden.

Iemand het bed in liegen

Een onderzoek van University of Rochester en de Interdisciplinary Center Herzliya uit Israël wijzen uit dat mensen zichzelf anders voordoen als de kans op seks zich voordoet. Het is dan dus zeker niet ongebruikelijk dat er leugens worden verteld om jezelf wat interessanter te maken. Dat komt omdat je hersenen zo geprogrammeerd zijn om de kans op genot te verhogen. En seks = genot. Als je weet dat je seks kan hebben met iemand, zullen je hersenen je sturen om die kans zo groot mogelijk te maken. Dus de volgende keer dat jij jezelf in de kroeg of in de Tinderchat betrapt op het vertellen van een leugen, weet dan dat je niet de enige bent. In feite kan je er vrij weinig aan doen! Je hebt natuurlijk zelf wel invloed op de extreemheid en hoeveelheid van de leugens die je vertelt.

Niet elke leugen is even erg.

Zoals je zelf ook wel weet, zijn niet alle leugens even erg. Dus daarom hebben wij de vier meest voorkomende leugens even voor je op een rijtje  gezet.

  1. Fabrication lies: Als je iets compleet verzint.
  2. Exaggeration lies: Wanneer je de werkelijkheid verdraait om het spannender te maken.
  3. White lies: De leugentjes om bestwil, vaak om gevoelens van een ander te beschermen.
  4. Concealment lies: Wanneer je iets expres niet vertelt en informatie achterhoudt om een vertekend beeld van de werkelijkheid te creëren.

Feit! Vreemden die elkaar voor het eerst ontmoeten vertellen in de eerst 10 minuten gemiddeld 3 leugens aan elkaar.

Challenge

Om dit artikel af te sluiten heb ik een leuke opdracht voor je. Deze is geïnspireerd op de documentaire “A week of living truthfully”. Probeer een week lang 100% eerlijk te zijn. Dus geen “nee, die broek maakt je niet dik”of “ja lieverd, het was heel lekker”. Kijk dan meer eens hoe vaak jij eigenlijk een klein leugentje vertelt.

Wanneer heb jij voor het laatst (bewust) gelogen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten