Sex & Play: de invloed van seks op ons brein

20 september 2023 door LusciousLyn

Als je denkt aan je krachtigste seksuele orgaan, dan denk je vast niet direct aan je brein. Toch zijn je hersenen meer betrokken bij seks dan je denkt. Uit onderzoek blijkt dat zowel plezier als seks hetzelfde effect op ons brein hebben. Voel je je een beetje down? Kies voor sex & play: of je nu een stevig potje seks hebt of naar de Barbie film gaat met vriendinnen, beiden zorgen ervoor dat je je beter voelt.

Sex & play uitgelegd: je brein geeft dopamine vrij

Als je iets doet dat leuk is, dan heeft dat een positief effect op je hersenen. Er worden verschillende neurochemicaliën vrijgegeven: stofjes die je een goed gevoel geven. Deze chemicaliën zijn een soort natuurlijke drug waarmee je door je brein wordt beloond. Dit zijn de belangrijksten:

  • Dopamine: dit is een neurotransmitter (een soort boodschapper tussen hersencellen) die wordt geassocieerd met plezier, motivatie en tevredenheid. Dopamine wordt vrijgegeven als je iets doet dat fijn is, zoals een leuke activiteit of seks. Grappig feitje: het komt ook vrij bij bepaalde voedingsmiddelen, zoals fastfood.
  • Serotonine: deze neurotransmitter, ook wel het gelukshormoon genoemd, zorgt ervoor dat je blij, optimistisch en bevredigd voelt. Daarnaast heeft het ook een kalmerend effect. Er is een link tussen een hoger serotoninegehalte en een goed humeur.
  • Endorfine: dit is een neurotransmitter die je een gevoel van euforie geeft. Endorfine wordt gezien als natuurlijke pijnstiller. Bij sporten – en ook tijdens seks – komt endorfine vrij. Dat zorgt voor het fijne gevoel nadien.
  • Oxytocine: het welbekende knuffel- of liefdeshormoon. Dit stofje komt vrij als je dichtbij een ander persoon bent. Bijvoorbeeld door te knuffelen of bij seks. Het helpt je om een emotionele band te krijgen met een partner of pasgeboren kind en geeft een gevoel van verbinding en vertrouwen.

“Goed nieuws voor singles en iedereen die dol is op soloseks: bij masturbatie komen dezelfde chemische stofjes vrij die je zo’n goed gevoel geven.”

Ook masturberen zorgt voor dat fijne gevoel

We schrijven over seks met je partner, maar natuurlijk kun je ook prima genieten van seks in je eentje. Goed nieuws voor singles en iedereen die dol is op soloseks: bij masturbatie komen dezelfde chemische stofjes vrij die je zo’n goed gevoel geven. Daarnaast helpt het je om lekkerder te slapen, kan het helpen om stress en angst te verminderen en heeft het een positief effect op je zelfvertrouwen. Just saying 😉

Je lichaam reageert hetzelfde op fysieke activiteiten

Niet alleen je brein, maar ook je lichaam reageert hetzelfde bij seks en plezier. Als je iets leuks doet dan gaat je hartslag bijvoorbeeld omhoog, spannen je spieren zich aan en versnelt je ademhaling. Allemaal reacties die je lichaam ook krijgt tijdens seks.

Het beloningsysteem in je hersenen wordt geactiveerd

Om te begrijpen waarom plezier en seks zo nauw met elkaar verbonden zijn moet je weten hoe het beloningssysteem van de hersenen werkt. Het beloningssysteem bestaat uit verschillende gebieden in de hersenen die met elkaar verbonden zijn en worden geactiveerd door prikkels. Plezier en seks stimuleren dit netwerk van hersengebieden, waardoor je lichaam meer plezier ervaart.

Opmerkelijk genoeg zijn er twee hersengebieden in het brein van vrouwen die zichzelf afsluiten tijdens de seks, blijkt uit onderzoek van PhD Jennifer Sweeton. Het gaat om het gebied dat verantwoordelijk zijn voor bewustzijn en sociale oordelen, waardoor we ook wel zeggen dat liefde blind is. Daarnaast gaat het om het gebied dat verantwoordelijk is voor zelfbewustzijn en remming. Doordat de remmingen wat meer wegvallen krijgen vrouwen makkelijker een orgasme.

“Er twee hersengebieden in het brein van vrouwen die zichzelf afsluiten tijdens de seks: het gebied verantwoordelijk voor bewustzijn en sociale oordelen en het deel dat zorgt voor zelfbewustzijn en remming..”

Je krijgt een emotionele verbinding

Of het nou gaat om sporten met een vriend, een spannende avond met je geliefde of een relaxte avond met vriendinnen: je creëert een emotionele verbinding. Ook al ben je misschien geen emotioneel type of ben je je niet bewust van je gevoelens, het zijn emoties die ervoor zorgen dat je een fijne avond hebt gehad. Door deze positieve emotionele band wil je steeds opnieuw dingen doen met die persoon.

Feit! De effecten op brein en lichaam bij seks en niet-seksueel plezier is in veel gevallen hetzelfde.

Sex & play: de conclusie

Fysiologische reacties, neurochemische beloningen, het versterken van emotionele banden en het beloningssysteem van je hersenen: het heeft allemaal effect op je mentale en fysieke gesteldheid. De effecten op brein en lichaam bij seks en niet-seksueel plezier is in veel gevallen hetzelfde. Dat is fijn, want hierdoor heb je allerlei manieren om jezelf op te peppen als je niet lekker in je vel zit. En snap je waarom een avondje met vriendinnen net zo bevredigend kan zijn als een sensuele nacht met je geliefde.

Als jij je down voelt, hoe vrolijk jij jezelf dan weer op? Kies je voor sex, play of allebei?

Reageer

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid