Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

1.301 keer bekeken

“Ik wil graag kunnen praten over seks. Hoe doe ik dat?”

16 september 2023,

geschreven door

Beste Talitha, ik heb sinds een tijd een nieuwe relatie en mijn partner is – in tegenstelling tot mij – erg vrij en ervaren op het gebied van seks. Hij weet goed wat hij wil in bed, wil dat ook vaak met mij bespreken en voelt zich erg zelfzeker op dit vlak. Ik blokkeer hierdoor een beetje, ben gesloten en vind het moeilijk om te praten over seks. Ik ervaar toch een soort schaamte. Ik ben bang dat als ik hier gesloten in blijf, dit een probleem kan worden in onze relatie. Hoe kan ik beter over seks gaan praten?

– Marleen, 22 jaar

Beste Marleen,

Seks en alles dat daarbij komt kijken is een gevoelig en intiem onderwerp. Het is een stuk dat onderdeel uitmaakt van jouw identiteit en maakt je daarom erg kwetsbaar. Niet voor niets dat veel mensen zich onzeker, schuldig of beschaamd kunnen voelen wanneer het om dit onderwerp gaat. Ergens zijn we toch wat bang dat we hierdoor als persoon beoordeeld kunnen worden. Toch maakt het een belangrijk deel uit van jouw intieme relatie met je partner. Het verbindt en kan ervoor zorgen dat jij en je partner – anders dan bij platonische vriendschappen – echt een eenheid kunnen vormen. Seksualiteit is daarom voor veel mensen een belangrijk besproken onderwerp binnen een romantische relatie. Communicatie is één van de kernsleutels tot een goede relatie. Praten over seks hoort daar ook bij. Hoe eng en kwetsbaar dat ook is.

“Seks is een stuk dat onderdeel uitmaakt van jouw identiteit en maakt je daarom erg kwetsbaar. Niet voor niets dat veel mensen zich onzeker, schuldig of beschaamd kunnen voelen wanneer het om dit onderwerp gaat.”

Praten over seks, waar begin je?

In een relatie zitten betekent altijd: elkaar en jezelf blijven (her)ontdekken. Liefde delen is mooi, verbindend en verrijkend, maar kan ook confronterend en verwarrend zijn. Je zult niet altijd op één lijn met je partner zitten en dit kan wrijving en onbegrip met zich meebrengen. Communicatie is daarom hét ingrediënt om je relatie langdurig gezond te houden. Seks neemt voor velen hierbij een grote rol in. Om ook in de slaapkamer elkaar te zien, horen en voelen, zul je eerst goed moeten weten wat seks en seksualiteit voor jou betekent. Wat zijn jouw behoeften, wensen, verlangens, fantasieën en grenzen? Voordat je deze dus probeert te matchen met die van je partner, zul je eerst goed moeten weten wat jij precies wel en niet wil op seksueel vlak. Masturberen, ervaring opdoen en samen ontdekken in de slaapkamer is de manier om te ontdekken waar jij jouw plezier uithaalt.

Praten over seks, zo doe je dat

Heb je eenmaal een goed beeld van wat seks voor jou betekent, dan is het belangrijk om te peilen of jouw behoeften matchen met die van je partner (en andersom). Hierover praten is dé manier om daar achter te komen. Hoe spannend en kwetsbaar dit ook is: jouw partner heeft ervoor gekozen de liefde en het leven met jou te delen. Met jou als persoon. Daar hoort niet alleen zijn eigen seksualiteit bij, maar ook die van jou. Als een partner jou om wat voor reden dan ook veroordeeld op jouw seksualiteit, zit er iets niet goed in de relatie en is dat reden om na te denken. Duik dus samen het diepe in, vind het spannend en intiem, maar ontdek hoe verrijkend en verdiepend dit kan werken voor jullie beiden.

“Als een partner jou om wat voor reden dan ook veroordeeld op jouw seksualiteit, zit er iets niet goed in de relatie en is dat reden om na te denken.”

Tips voor fijne communicatie over seks

  • Laat tijdens de seks je partner weten wanneer hij iets doet wat jij fijn vindt. Complimenteer en moedig hem aan. Begrens hem juist wanneer je iets minder prettig vindt door hem aan te sturen op iets wat wél voor jou werkt (positieve feedback);
  • Formuleer je behoeften concreet en positief;
  • Geef jezelf en elkaar de tijd. Elkaar leren kennen op de meest intieme gebieden gaat niet over één nachtje slapen. Het betekent vaak aftasten, proberen, vallen en weer opstaan. Trial and error. Door dit samen aan te gaan, leer je het meest van en met elkaar;
  • Onthoud: iedereen is uniek in zijn of haar eigen seksualiteit. De één is nu eenmaal meer open en expliciet, de ander wat meer gesloten en timide. Beide is helemaal oké. Het belangrijkste is dat jullie elkaar ergens in het midden kunnen vinden en elkaar hierin accepteren;
  • Probeer ook buiten de slaapkamer het gesprek over seks aan te snijden. Hoe ziet jouw vriend jullie seksleven? Waar is hij tevreden over? Wat zou toegevoegd kunnen worden? Vraag het en je creëert ook voor jezelf meer ruimte om jouw ideeën hierover te delen;
  • Maak gebruik van erotische kaartspellen of bordspellen. Ultiem Verlangen is zo’n verrijkend bordspel, dat jullie op speelse wijze elkaar en jezelf leert (her)ontdekken.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

158 keer bekeken