Dat mannen zich zorgen kunnen maken over de grootte van hun geslacht is een bekend fenomeen. Minder bekend is dat vrouwen soms ook onzekerheden kunnen hebben over de grootte en de vorm hun tepelhoven. De grootte en vorm kan daarnaast gedurende ons leven veranderen, wat bij sommige vrouwen voor nog meer onzekerheid zorgt. Graag delen we een aantal feitjes met je over het huidgebied rondom je tepels!
Tepelwattuh?
Een tepelhof is het pigmentkleurig stukje huid van de borst rondom je tepels. De tepelhoven, ook wel areola’s genoemd, komen in veel verschillende vormen, maten en kleuren. De kleur van de tepelhoven wordt voornamelijk bepaald door de stoffen melanine en feomelanine. De mate waarin deze stoffen in je lichaam aanwezig zijn, is genetisch bepaald. Doorgaans is de kleur lichter bij vrouwen met een lichte huidskleur en donkerder bij vrouwen met een donkere huid. Waar de tepels van mannen niet veel van elkaar verschillen, wil de grootte van de tepelhoven bij vrouwen onderling nog wel eens variëren. Ook hebben vrouwen doorgaans grotere tepelhoven dan mannen.
“Waar de tepels van mannen niet veel van elkaar verschillen, wil de grootte van de tepelhoven bij vrouwen onderling nog wel eens variëren.”
Gemiddelde tepelhof
Onderzoekers hebben vastgesteld dat de gemiddelde tepelhof een diameter van ongeveer 4 cm heeft. De tepelhof is doorgaans drie keer kleiner dan de grootte van de borst zelf, en drie keer groter dan de tepel. Mochten die van jou groter of kleiner zijn, is dat zeker geen reden om in paniek te raken of je onzeker te voelen. De grootte en vorm kan in de loop van tijd namelijk veranderen. En ookal zie je in films en op foto’s vaak vrouwen met een kleiner tepelhof, dit betekent niet dat een groter tepelhof niet normaal of mooi is!
“De tepelhof is doorgaans drie keer kleiner dan de grootte van de borst zelf, en drie keer groter dan de tepel.”
Oorzaken verandering tepelhoven
Puberteit
Tijdens de puberteit zorgen hormonen, met name oestrogeen, ervoor dat tepels en tepelhoven groeien en donkerder worden van kleur. Naarmate je borsten groter worden, kan je tepelhof kleiner lijken vanwege het relatieve grootteverschil.
Zwangerschap
Als je zwanger wordt, worden je tepelhoven waarschijnlijk groter en donkerder. Dit gebeurt zodat de baby de tepel gemakkelijker kan vinden om borstvoeding te krijgen. Na je zwangerschap en het geven van borstvoeding, kunnen de tepelhoven teruggaan naar hun oorspronkelijke grootte. Ze kunnen echter ook hun grootte en kleur behouden.
“De tepelhoven worden groter zodat je baby de tepels gemakkelijker kan vinden om borstvoeding te krijgen.”
Menstruatiecyclus
Je hebt misschien gemerkt dat je borstomvang op bepaalde punten in je menstruatiecyclus veranderd. De toename aan oestrogeen zorgt ervoor dat de borsten van sommige vrouwen tijdens de tweede helft van hun maandelijkse cyclus opzwellen. Ook kunnen sommige vrouwen merken dat hun tepelhof gedurende deze periode donkerder lijkt.
De pil
Omdat anticonceptiepillen verschillende samenstellingen van oestrogeen en progesteron bevatten, kan het innemen ervan leiden tot veranderingen in de grootte en vorm van je tepelhof.
Verlies of toename van gewicht
Wanneer je aankomt of gewicht verliest, kan de omvang van je tepelhoven ook veranderen. Het is overigens geen garantie dat je tepelhof terugkeert naar zijn normale formaat wanneer je na een periode van gewichtstoename weer op je oude gewicht komt.
Menopauze
In tegenstelling tot wat er tijdens de puberteit gebeurt, kunnen afnemende oestrogeen- en progesteronspiegels tijdens de menopauze ervoor zorgen dat je tepels en tepelhofjes er kleiner en lichter van kleur worden.
Ben jij tevreden over je tepelhoven? Deel het met ons in een reactie!