Seksspeeltjes en ftalaten

28 december 2015 door CherryBomb

Ftalaten zijn in het nieuws geweest omdat ze een effect op je gezondheid zouden hebben. We hebben het kaf van het koren gescheiden om je te helpen bij het maken van een goede beslissing bij het kiezen van het materiaal voor je seksspeeltje. Het belangrijkste eerst: geen paniek! Al onze seksspeeltjes zijn veilig, en we zouden je nooit iets verkopen dat nadelig voor je seksuele gezondheid zou kunnen zijn. Ontspan, en we zullen je op de hoogte brengen van ftalaten en wat hun link is met het materiaal van seksspeeltjes.

Wat zijn ftalaten?

Ftalaten worden voornamelijk gebruikt als weekmaker in PVC en andere kunststoffen. Ftalaten wordt uitgesproken als ‘talaten’ (de ‘f’ spreek je niet uit): kleurloze olieachtige chemicaliën die materialen als plastic soepeler kunnen maken. Voorheen werden weekmaker bijvoorbeeld veel in kinderspeelgoed verwerkt om dit flexibeler te maken. Het Ministerie van Gezondheid, Welzijn en Sport heeft echter een aantal jaar terug speelgoedfabrikanten opgeroepen om te stoppen met het gebruik van weekmakers. Kinderen stopten het speelgoed in de mond en zouden via het speeksel de ftalaten binnenkrijgen.

Tussen 1998 en 2000 waren er meerdere berichten over de vermeende invloed van weekmakers op je gezondheid. Enkele gezondheids- en milieuactivisten doen momenteel hun best om speelgoed en plastic etensverpakkingen die ftalaten bevatten nauwkeurig te laten onderzoeken. Mogelijk komen er stickers op die producten, waarop staat dat deze weekmakers bevatten. Sommige mensen hebben zelfs vrouwen opgeroepen om geen nagellak meer te dragen, voor het geval dat!

sextoys weekmakers

Ftalaten schadelijk?

Als je enkele van de recente, lugubere krantenkoppen hebt gelezen, is het logisch dat je je zorgen maakt.

Een onderzoek van Duitse scheikundige Hans Ulrich Krieg uit 2000 liet zien dat sommige Europese seksspeeltjes een concentratie van tot wel 243000 ftalaat-deeltjes per miljoen bevatten – “off the charts” volgens Davis Baltz van de gezondheidsgroep Commonweal. Baltz zei ook dat het gevaar van deze seksspeeltjes kan zijn dat wanneer je ze langer gebruikt, de ftalaten eruit kunnen “lekken” – hoewel hier geen bewijs voor is. Daarnaast zijn weekmakers verbannen uit kinderspeelgoed in de EU.

Zijn ftalaten daardoor gelijk slecht? Niet helemaal.

De feiten

Als je enkele van de recente, lugubere krantenkoppen hebt gelezen, is het logisch dat je je zorgen maakt. Als je verder kijkt dan de krantenkoppen, dan is het niet zo simpel – en niet zo eng!

 • Onderzoekers van de Statistical Assessment Service van de George Manson Universiteit in Washington hebben een nuchtere kijk op het onderzoek naar ftalaten, en beschrijven de zaak als “overdreven bangmakerij door activisten”.
 • Het wetenschappelijke comité van de EU dat gaat over toxiciteit, eco-toxiciteit en het milieu (CSTEE) heeft gezegd dat weekmakers geen directe, serieuze bedreiging vormen.
 • Het “Institute for Health and Consumer Protection” van de EU heeft gezegd dat “de producten die weekmakers bevatten (kleding, bouwmaterialen, speelgoed en babyspullen) en de momenten van blootstelling eraan (in de auto of het openbaar vervoer, in voedsel(verpakkingen)) geen direct risico vormen voor consumenten (volwassenen, kinderen en baby’s) na inademing, contact met de huid en inname.”
 • Europa heeft besloten het voorzorgsprincipe met betrekking tot de regulering van chemicaliën te handhaven. Oftewel, chemicaliën worden beschouwd als schadelijk totdat bewezen is dat ze veilig zijn. Producenten van chemicaliën hebben 11 jaar om alles te testen; alles dat niet veilig wordt bevonden, wordt verboden.
 • De effecten van ftalaten zijn alleen in hele kleine doses in verband gebracht met geboortedefecten bij dieren, en zijn niet schadelijk gebleken bij mensen. Sterker nog, uit een rapport van het US Center For Disease Control uit januari 2003 is gebleken dat bij de 2500 geteste proefpersonen de gemiddelde blootstelling aan het phthalaat DPB 100 keer lager was dan het aanbevolen veilige niveau.

Het rapport laat zien dat er geen nieuw bewijs is om te suggereren dat er een direct verband is tussen de weekmakers in jelly of Cyberskin seksspeeltjes en een schadelijk effect op de gezondheid van mensen. Het enige resultaat van de rapporten en het onderzoek is dat ze mensen gerustgesteld hebben, voor het eerst sinds het valse alarm in 2000 met betrekking tot de invloed van ftalaten op vruchtbare vrouwen.

sextoys

Ftalaten en seksspeeltjes

Wat heeft dit te maken met je seksspeeltje, horen we je vragen? Nou, sommige seksspeeltjes kunnen ftalaten bevatten.

De volgende materialen bevatten weekmakers:

 • Jelly
 • Cyberskin
 • Ultraskin

Bij het product wordt altijd vermeld van welk materiaal het speeltje is. Bekijk dit goed zodat je zelf een beslissing kunt nemen bij het kopen. Op onze site vertellen we je precies  waar elk speeltje van gemaakt is en of er weekmakers in zitten. Als je twijfelt, vraag het aan ons via het contactformulier.

Wel of geen speeltje met weekmakers?

Er zijn momenteel geen harde wetenschappelijke feiten beschikbaar die bewijzen dat weekmakers in seksspeeltjes een risico zijn voor de gezondheid.

Het risico dat je iets oploopt door ftalaten in seksspeeltjes is veel kleiner dan het risico dat je een infectie krijgt na het gebruik van een ongewassen seksspeeltje, een SOA krijgt omdat je een seksspeeltje hebt gedeeld of een hartaanval krijgt vanwege de opwinding door het gebruiken van een seksspeeltje.

Jelly seksspeeltjes, of welke speeltjes dan ook met ftalaten zijn veilig om te kopen en te gebruiken.

Mocht je nog twijfelen..

Als je je zorgen maakt, is het verstandig om een condoom om je seksspeeltje te doen. Zo hoef je je geen zorgen meer te maken, kun je jezelf beschermen tegen SOA’s en toch nog genieten van je favoriete seksspeeltje.

Materialen die wel  veilig zijn:

 • Siliconen
 • Metaal
 • Elastomeer
 • Rubber
 • TPE
 • TPR
 • Latex
 • ABS
 • Glas

We houden de situatie in de gaten en houden je op de hoogte. We zullen ons best doen om onze productomschrijvingen zo gedetailleerd mogelijk te maken zodat je weet wat je koopt. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Laat het ons weten in een reactie!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (nog geen stemmen)
Loading...

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

© 2017 EasyToys / EDC Internet