Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

De invloed van social media op het schoonheidsideaal

13 mei 2021,

geschreven door

Dat sociale media invloed hebben op ons beeld van schoonheid is wel duidelijk. Het is zelfs pijnlijk duidelijk. Niet alleen krijgen we door social media een onrealistisch beeld van de werkelijkheid, het is ook zo makkelijk om kritiek te geven op hoe iemand eruit ziet. Het is daarom belangrijk om te beseffen wat schoonheid echt is en hoe we het beste om kunnen gaan met het schoonheidsideaal anno 2021.

Beauty is in the eye of the beholder

Beauty is in the eye of the beholder“. Deze prachtige uitspraak is in het Nederlands niet te vertalen zonder dat hij zijn schoonheid verliest. En dat is toepasselijk, omdat deze uitspraak gaat over schoonheid. Kort gezegd; schoonheid is subjectief. Schoonheid wordt beïnvloed door persoonlijke meningen. Simpel voorbeeld: lievelingskleuren. De een vindt oranje vreselijk terwijl het de lievelingskleur is van een ander. Waarom? Zeg het maar! Het heeft te maken met de smaak, de voorkeuren en de associaties die iemand er mee heeft. Nou laten we mensen en hun schoonheid voor het gemak even zien als kleuren. Er bestaat geen kleur die perfect is voor iedereen. Er bestaan wel miljoenen kleuren die ieder op hun eigen manier perfect zijn voor een aantal mensen.

“Laten we mensen en hun schoonheid voor het gemak even zien als kleuren: Er bestaat geen kleur die perfect is voor iedereen.”

social media

Filters en Insta-babes

Ik neem je even mee naar 20 jaar geleden. De foto’s die er toen gemaakt waren, waren foto’s van momenten. Jij en je beste vriendin waren een dagje naar het strand of je moeder stond met een glimlach achter de camera om de leukste momenten vast te leggen van je verjaardag. Maakte je je toen zorgen over hoe je eruit zag? Nee, natuurlijk niet. Apps om je foto’s te bewerken waren er niet en filters? Die waren toen alleen nog voor in de koffie. Die foto’s waren opnames van een moment, nu creëren we momenten om vast te leggen.

“Filters? Die waren toen alleen nog voor in de koffie.”

Door de komst van social media is het maken van een foto voor veel mensen helemaal veranderd. Een foto moet niet leuk zijn, nee hij moet mooi zijn. Jij moet er perfect opstaan, anders krijg je weinig likes. En bewust of onbewust doen we veel voor likes. Als jij door Instagram scrollt en je ziet de ene na de andere influencer in een perfect gestylde outfit, haren alsof ze net van de kapper komen, op locaties die zo in een magazine kunnen, is het niet gek dat je denkt dat dit de norm is. Normaal is niet meer goed genoeg als je social media moet geloven.

selfie

Selfish- uh selfie

Selfies? Een foto van je hoofd. Alleen van je hoofd. Geen mooi verhaal, geen inspirerende boodschap en geen adembenemend landschap. Nee echt, het is gewoon een foto van je hoofd. En dan waarschijnlijk met een filter en zo niet, dan heb je ‘m sowieso twintig keer over gedaan in het juiste licht, vanuit de perfecte hoek, want ja: anders lijkt je huid oneven, je kaaklijn te slap, of je voorhoofd te hoog. Je haar te plat, je borsten te klein, je rimpels te aanwezig. Waar zijn we mee bezig? Het is logisch dat je zo goed mogelijk voor de dag wilt komen. Dat was vroeger ook zo. Kijk maar naar Bridgerton of andere series die zich eeuwen geleden afspelen. Als je de straat op ging of naar een soiree, dan trok je als vrouw je allermooiste jurk aan. Je haren liet je doen en om de verzorgde look af te maken droeg je make-up. Maar tegenwoordig gaat het zo ver. We durven bijna geen boodschappen te doen zonder make-up omdat we denken dat we er dan niet verzorgd uit zien. Erger nog: veel vrouwen voelen zich niet zichzelf zónder make-up! Nou dat is natuurlijk belachelijk.

“Anders lijkt je voorhoofd te hoog, je huid te oneven. Je haar te plat, je borsten te klein, je rimpels te aanwezig. Waar zijn we mee bezig?”

Body Positivity = Body Shaming

schoonheidsideaalMaar het is niet allemaal slecht. Door social media is er nu de body positivity movement! De hele bodypositivity movement heeft ervoor gezorgd dat er niet alleen meer modellen met maatje 34 te zien zijn in campagnes. Slank, vol, licht, donker, maar ook echt bijzondere uiterlijke kenmerken als heel veel sproeten, spleetjes tussen de tanden, albinisme of vitiligo zie je tegenwoordig in allerlei beautycampagnes voorbij komen.

En steeds meer en meer vrouwen tonen hun echte lichamen. Dat betekent dus inclusief vetrollen, putjes in billen, littekens, acne, hyperpigmentatie… alle aspecten van een echt vrouwenlichaam, die we lang verborgen hielden. Het is geweldig om te zien dat heel langzaam, maar zeker de schaamte verdwijnt en vrouwen hun echte zelf laten zien. Vooral met het oog op de jonge generatie, omdat zij weer een realistisch beeld krijgen van hoe vrouwen eruit horen te zien. Maar met deze mooie ontwikkeling kwam ook een lelijke ontwikkeling: body shaming.

“Het is geweldig om te zien dat heel langzaam, maar zeker, de schaamte verdwijnt en vrouwen hun echte zelf laten zien.”

Vrouwen die vol trots hun echte lichaam tonen, worden door internet trolls keihard onderuit gehaald en kapot gemaakt. Beledigingen die te naar zijn om te herhalen vliegen je om de oren in de comment secties van Instagram en Facebook. Zoals ik eerder zei; beauty is in the eye of the beholder en sommige mensen zien schoonheid alleen in fake en Photoshop. “Omg zo’n foto plaats je toch niet?! Moet je al die putjes zien!” wordt er door jonge meiden gereageerd op echte foto’s. Nou meid, wacht maar tot jij 25 plus bent We spreken je dan wel weer. Je kan het die (jonge) mensen ook niet echt kwalijk nemen, want hun schoonheidsideaal is door alle nepbeelden op het internet gewoon een beetje verpest. Maar ik heb vroeger van mijn moeder geleerd: als je niks liefs te zeggen hebt, zeg dan niks.

“Ik heb vroeger van mijn moeder geleerd: als je niks liefs te zeggen hebt, zeg dan niks.”

echte vrouwen

Onbedoeld kwetsend

Er is alleen een ding waar we voor moeten waken. Het is ontzettend goed dat vollere vrouwen, of zoals veel mensen zeggen “normale lichamen” nu ook de aandacht en waardering krijgen die ze verdienen. Maar wat veel mensen niet beseffen, is dat zij slanke vrouwen kwetsen met opmerkingen als “eindelijk een echte vrouw”, “Alsof vrouwen in het echte leven zo broodmager zijn”, “Nou als ik een man was hoefde ik zo’n skelet niet in mijn bed hoor, doe mij maar een vrouw met vormen”. Wat je hiermee zegt is: slanke vrouwen zijn niet vrouwelijk en geen echte vrouwen. Je bedoelt het vast niet zo, maar je zegt het wel.

“Elk lichaam is normaal of nog beter: geen enkel lichaam is normaal.”

Mensen vergeten dat je niet kiest in welk lichaam je wordt geboren. Dus ik vind wat van de term “normale lichamen”. Ik vind het een slechte term, want dat zegt dat alles daarbuiten dus niet normaal is. Elk lichaam is normaal of nog beter: geen enkel lichaam is normaal. We zijn allemaal f*cking bijzonder en uniek!

Conclusie

Besef dat wat jij op het internet ziet vaak niet de werkelijkheid is. Wees trots op jezelf en op je eigen unieke uiterlijk. Niemand is wie jij bent, en jij bent alles wat je moet zijn. En zie je minder mooie beelden? Voordat je kritiek geeft, bedenk dan even hoe jij eruit ziet in slecht licht en in een niet zo flatteuze pose. Echtheid is schoonheid. Fake beauty is fake en geen beauty. En ohja, onthoud: als je niks liefs te zeggen hebt, hou dan je mond!

“Niemand is wie jij bent, en jij bent alles wat je moet zijn.”

Is jouw idee van schoonheid beinvloed door sociale media?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

2.823 keer bekeken

Geschreven door

Ben je wel een keer zat van steeds dezelfde routine in de slaapkamer? Mag het allemaal wel wat speelser, luchtiger en out-of-the-box worden? Het juiste seksspeeltje kan een wereld van verschil maken! Wij helpen je op weg met 7 leuke sextoys die jouw …
2.823 keer bekeken