Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

67.902 keer bekeken

Pijn bij het vrijen? Oorzaken en oplossingen!

7 maart 2018,

geschreven door

Seks is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Maar wat nou als je daar eigenlijk helemaal niet van kan genieten? Wat nou als je pijn bij het vrijen ervaart? Hoe kan je ervoor zorgen dat seks weer pijnvrij en prettig is? Lees hier over de mogelijke oorzaken van pijnlijke seks en wat je daar aan kan doen.  

Wat is pijn bij het vrijen?

Er zijn veel vrouwen die wel eens in hun leven ervaring hebben (gehad) met pijnlijke seks. In de medische wereld wordt pijn bij het vrijen met een lastig woord ook wel dyspareunie genoemd. De klachten zijn dikwijls aanhoudende of terugkerende pijn dat optreedt net vóór, tijdens of direct na de seks.

Pijn bij het vrijen is eigenlijk een breed begrip. De manier waarop een vrouw pijn ervaart, kan namelijk erg verschillend zijn:

  • Bij de ingang van de vagina, wanneer deze wordt gepenetreerd door een penis of seksspeeltje.
  • Bij iedere vorm van penetratie, dus ook bij het inbrengen van een tampon.
  • Pijn dat diep in de onderbuik voelbaar is tijdens het stoten.
  • Brandende of juist zeurende pijn.
  • Kloppende pijn na de seks.

Let op! Pijn bij het vrijen is niet hetzelfde als vaginisme!

 

Pijn bij het vrijen is niet hetzelfde als vaginisme

Dyspareunie en vaginisme zijn twee termen die vaak in één adem worden genoemd. Ergens klopt dat ook wel, maar de twee zijn niet hetzelfde. Vaginisme is het krampachtig samentrekken van de bekkenbodemspieren, waardoor penetratie moeilijk – of zelfs onmogelijk – wordt. Vaginisme en dyspareunie staan wel met elkaar in verband, waarbij het soms een klassiek voorbeeld is van de kip en het ei: wat was er eerst? Verkramping van de spieren kan leiden tot pijn bij het penetreren. Maar pijn bij het vrijen kan ook resulteren in een heftige samentrekking van de spieren.

Mogelijke oorzaken van pijnlijke seks

Onvoldoende opwinding

Een van de meest voorkomende oorzaken is het niet genoeg vochtig worden van de vagina. In veel gevallen is de vrouw niet voldoende is opgewonden. Penetratie kan dan stroef en pijnlijk aanvoelen. Soms is het zelfs niet mogelijk om een penis gemakkelijk en comfortabel in te laten brengen. De pijn is in dit geval dus voelbaar bij de ingang van de vagina.

Soms resulteert onvoldoende opwinding ook in een pijn dat diep in de onderbuik voelbaar is. Dat heeft te maken met de diepte van de vagina en de stand van de baarmoeder. Een vagina is in normale toestand is gemiddeld 7 à 8 cm diep. Wanneer een vrouw opgewonden is, wordt de baarmoeder wat omhoog getrokken en wordt de vagina dieper. Bij te weinig opwinding is de diepte van de vagina niet ver opgerekt en kan dat leiden tot pijn in de onderbuik tijdens het stoten.

“De gemiddelde penis is groter dan 8 cm. Opwinding leidt tot een diepere vagina waardoor de penis gemakkelijker erin kan.”

Lichamelijke oorzaken van pijn bij het vrijen

In sommige gevallen is de oorzaak lichamelijk van aard. Bepaalde aandoeningen, zoals cyste-vorming, aambeien, problemen met de stand van de baarmoeder en ontstekingen, kunnen pijn bij het vrijen veroorzaken. Ook een vaginale infectie, een soa of huidirritaties kunnen leiden tot pijnlijk seksueel contact.

Let op: het is raadzaam om bij terugkerende klachten van pijn bij het vrijen je huisarts te raadplegen. Hij of zij kan kijken wat de oorzaak is en of doorverwijzing naar een specialist noodzakelijk is.

Psychologische oorzaken van pijn bij het vrijen

Ons seksuele welzijn staat nauw in verbinding met onze emoties. Wanneer je emotioneel niet lekker in je velletje zit, kan dit dus problemen opleveren op het gebied van seks. Angst, depressie en stress zijn belangrijke voorbeelden in het rijtje van psychologische oorzaken van pijn bij het vrijen. Ook kan een verleden met seksueel misbruik een aanleiding zijn voor pijnlijke seks.

Dit kan je doen om pijn bij het vrijen op te lossen

Afhankelijk van de oorzaak van pijn bij het vrijen, kan je verschillende dingen doen om de pijn te verminderen:

  • Neem de tijd om te genieten van het voorspel. Vrouwen hebben over het algemeen meer tijd nodig om volledig opgewonden te raken dan mannen. Ga daarom pas over tot penetratie wanneer de vagina voldoende vochtig is.
  • Mocht het vochtig worden van de vagina alsnog niet lukken, dan is het gebruik van glijmiddel een handige uitkomst.
  • Bij een vernauwde vaginaopening kan het trainen van de bekkenbodemspieren helpen, zodat ze meer kunnen gaan ontspannen.
  • Met een speciale set van dildo staafjes, met oplopende diktes, kan je voorzichtig proberen een steeds dikker staafje vaginaal in te brengen. Dit setje is vooral bedoeld voor vrouwen die moeite hebben iets vaginaal binnen te krijgen.
  • Probeer daarnaast zoveel mogelijk afleidende gedachten los te laten. Wanneer je angstig, somber of gestresst bent, is het soms lastig om volledig van de seks te genieten.
  • In het geval van een lichamelijke (of serieuze psychische) oorzaak, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Jouw klacht is absoluut niets om je voor te schamen en een arts of specialist kan jou mogelijk helpen om van de pijn af te komen.

Heb jij wel eens last van pijn bij het vrijen? Deel je ervaring (anoniem) met ons hieronder!

3 reacties

  1. Hoi,

    Ik en mijn vriend zijn al 2 jaar samen en in de tijd dat wij een relatie hebben heb ik nog nooit last gehad van pijn tijdens het vrijen(tenzij we het wat vaker op 1 dag deden). We hebben voor onze relatie ook nog nooit sex gehad met andere mensen. Nu heb ik de laatste tijd altijd pijn, soms valt het mee en soms kan het gewoon helemaal niet omdat ik zoveel pijn heb. Het is pijn aan de ingang van mijn vagina en zelfs met mij eigen vinger doet het pijn. Ik sta nooit onder spanning en het is zomaar ineens gebeurd. Weet u misschien waar het aan ligt?

  2. Beste Talitha, als er geschreven wordt over pijn bij het vrijen dan gaat het meestal over vrouwen. In de praktijk zie je ook meestal vrouwen die hier over klagen. Pijn bij penetratie komt ook bij mannen voor. Bij onbesneden mannen is de eikel bedekt door de voorhuid. Bij een erectie schuift de voorhuid meestal onder de kraag van de eikel. Het komt ook voor dat de voorhuid geheel of deels over de stijve penis blijft. Als dit veroorzaakt wordt door een te nauwe opening van de voorhuid of een tekort riempje aan de onderzijde van de eikel waar de voorhuid mee vast zit. In beide gevallen ervaart de man bij penetratie pijn, dit kan versterkt worden als de vagina nog niet nat genoeg is voor penetratie. In veel gevallen scheurt de voorhuid of riempje. Door de seksuele opwinding en klaarkomen voelt de man de pijn vaak niet direct. Na ejaculeren zal hij een scherpe en branderige pijn voelen en treedt er behoorlijk bloedverlies op. Het is aan te raden hiermee naar de huisarts te gaan. Als het bloeden niet stopt dan buiten kantoortijd de huisartsenpost raadplegen. Pijn bij de man kan ook andere oorzaken hebben, zoals het terugtrekken van zaadballen in het lieskanaal, schimmelinfectie, kromme penis.

    1. Hoi Jan, bedankt voor je bericht. Dit artikel is inderdaad geschreven voor voornamelijk vrouwen die pijn ervaren voor, tijdens en na de seks. Toevallig ligt een blog over pijn tijdens de seks bij mannen in de planning :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

3.519 keer bekeken

Geschreven door

Testosteron bevordert niet alleen mannelijke eigenschappen, maar ook de seksdrive van mannen én vrouwen. Hoe zit dat precies? En hoe kun je je testosteron verhogen? We leggen het allemaal uit. Doe maar vast een warming-up! Wat is testosteron? ♂️…
3.519 keer bekeken